Her taster bussjåføren mens han kjører

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Mens han har passasjerer i bussen, og kjører sin rute, så taster bussjåføren på mobilen. Dette er et økende problem ifølge Trygg trafikk.

DEL

I følge tipseren som har sendt bilde til TA så skal sjåføren ha brukt telefonen gjentatte ganger på strekningen fra Porsgrunn til Skien. Tipseren, som ønker å være anonym, forteller at sjåføren ikke holdt fokus på veien slik han burde.

OPPLEVD FLERE GANGER

- Da han stoppet på rødt lys, tok det lang tid før han oppdaget at det var blitt grønt igjen. Han kjørte også veldig ulogisk, og var flere ganger midt i veien, sier tipseren til TA.

Tipseren forteller at han tidligere har opplevd at bussjåfører sitter med mobilen under kjøring, men at han ikke har gjort noe med det før nå.

- Jeg postet bildet på busselskapets Facebook-side, men dette ble fjernet, forteller han.

- TAR SIKKERHETEN PÅ STØRSTE ALVOR

- Nettbuss tar trafikksikkerhet på største alvor. Det er klare retningslinjer i arbeidsinstruksen og vegtrafikkloven. Dette er sjåførene forpliktet til å følge. Det skriver regiondirektør i Nettbuss sør, Ole Martin Roland til TA.

- Den aktuelle saken er fulgt opp internt som er personalsak. Det er for tidlig å si hva konsekvensene for sjåføren blir. Nettbuss Sør er sertifisert etter trafikksikkerhetsstandarden ISO39001, der vi forplikter oss til kontinuerlig risikovurdering av trafikksikkerhet og bygge sikkerhetskultur i selskapet. Derfor er slike saker svært beklagelige. Det setter ansatte, passasjer og øvrige trafikanter i fare. I tillegg ødelegger det omdømmet for alle de andre sjåfører i selskapet som gjør en utmerket jobb. Min anmodning er at hvis man opplever dette som passasjer på bussen så gi beskjed til sjåføren og kontakt oss direkte. Vi tar hver og en henvendelse med største alvor, sier Roland.

- LOV Å VÆRE UTILGJENGELIG

Fylkesleder i Trygg trafikk, Brita Straume, reagerer:

- Vi anbefaler selvfølgelig at alle sjåfører har fokus på veien. Ingen skal gå utover loven. Du kan tenke deg selv - dersom du ser en film eller fotballkamp på TV og samtidig tar en telefon så mister du fokus på det du ser på, det samme gjelder når du sitter bak rattet, sier fylkeslederen.

Hun anbefaler passasjerer som opplever lignenede adferd fra bussjåfører om å rapportere dette.

- Ikke bare tasting på mobilen, men også hvis sjåføren holder for høy fart eller kjører uvørent. Bussjåfører har et stort ansvar. Et ansvar for alle passasjerene, for familiene til passasjerene, konsekvensene er store hvis det går galt, konkluderer Straume, og kommer med noen velmente råd til alle som ferdes ute på veiene.

- Det er lov å være utilgjengelig. Det er lov å legge bort mobilen når du kjører. Legg telefonen fra deg, og ta heller noen pauser innimellom for å sjekke telefonen. Dersom du skal på en lengre kjøretur så kan man bare ta flere pauser. Vanskeligere er det ikke, sier Brita Straume.

500 000 GJØR DET

En undersøkelse som Trygg trafikk har gjort i samarbeid med analyselskapet YouGov og forskringsselskapet Gjensidige, viser nedslående tall.

350 000 nordmenn sier de skriver eller leser på mobilen mens de kjører. 500 000 sier de snakker i håndholdt telefon bak rattet.

Det får konsekvenser.

Tall fra Statens vegvesen at 29 nordmenn mistet livet i trafikken som følge av mobilbruk fra 2005 til 2013.

Artikkeltags