Fire omkom i trafikken i 2019: – Tilfredse først når ingen dør

SKIEN: Det var fire som døde i trafikken i Telemark i 2019. Året før var det ni. – Vi er fornøyd med at antall døde i trafikken går ned, men tilfredse blir vi ikke før ingen dør på veiene våre. Fire døde er fire for mange.

DEL

Det sier Mette Magnussen, regionleder Vestfold og Telemark, Trygg Trafikk.

Ingen av de døde i Telemark var under 16 år, det var det heller ikke i landet sett under ett. Det er første gang siden Trygg Trafikk ble opprettet i 1956.

Antall døde i landet som helhet i 2019 var 110, i 2018 var tallet 108.

Rjukan-ulykken slår ut

– En grunn til nedgangen i 2019 sammenlignet med 2018 for Telemarks del, er jo at vi i 2018 hadde den forferdelige ulykka ved Rjukan der fem døde etter å ha truffet fjellveggen, beretter Magnussen som opplyser videre at Telemark siden 2010 har hatt mellom tre og ni omkomne i trafikken hvert år.

– Det er altså ingen grunn til å slå alarm eller sette i gang med spesielle kampanjer, som vi sjeldent gjør, men å jobbet forebyggende videre slik vi har tradisjon for.

De grunnleggende ting

– Hva må bilistene gjøre for å bli enda bedre?

– Det handler om grunnleggende ting som å kjøre etter forholdene, unngå aggressiv kjøring, bruke sikkerhetsbelte, ikke kjøre i ruset tilstand – for å nevne noe.

I Vestfold døde sju personer i 2019, mot tre året før.

Flest menn som dør

Når det gjelder de 110 drepte i Norge som helhet, opplyser Trygg Trafikk at det i hver tredje dødsulykke er tunge kjøretøy involvert.

– Det er mange tunge kjøretøy på veiene, og dette kommer bare til å øke i tiden framover. Ulykkesanalysene viser at det ofte ikke er sjåføren i det tunge kjøretøyet som har skyld i ulykken, og derfor må vi bilister være ekstra oppmerksomme. Skulle du havne over i motsatt kjørefelt, har du ingen ting å stille opp med hvis du møter et vogntog, uttaler direktør i Trygg Trafikk Jan Johansen i en pressemelding.

Fra den nasjonale statistikken for 2019:

* 79 menn omkom og 31 kvinner

* Økningen for dødsfall i trafikken er størst for aldersgruppen 25 til 44 år

* Det er flest bilførere som dør i trafikken

* Ingen dødsulykker for moped ble registrert i fjor

Artikkeltags