Det er den tida igjen. Julegater åpnes og julegraner tennes over hele fylket i dagene fram mot desember måned.

Meteorologene kan ikke akkurat melde om hvit julestemning i helgen, men leder for Skien by, Tore Hammersmark, håper at mange trosser det grå været og møter opp til nissetog og offisiell åpning av julegatene.

I år har Skien kommune fått hjelp av elevene på tredje trinn ved Moflata skole. I gågatene er det satt opp flere juletrær, og i går var barna ute i byen for å henge opp bjørkeplettene de har dekorert i kunst- og håndverkstimene.

Rett fra skogen

I alt 300 runde pletter med julemotiver har det blitt, ifølge lærer Lene Bråthen.

Kulturkonsulent i Skien kommune, Eli H. Haugland, kan melde om miljøvennlig julepynt laget av bjørkestammer som tidligere sto i lysløypa rundt Åletjern. Parkavdelingen og snekkerverkstedet har bidratt med hogst, kapping og kutting.

Det har blitt en tradisjon at skolelever i kommunen bidrar til pynting av julegatene.

– Vi er kjempeglade for at de vil hjelpe oss, sier Eli Haugland.

Henter ned nissen

Juletreskogen på Rådhusplassen bygges ikke opp igjen i år. De fleste som besøker byen er innom gågatene og torget.

– Trærne blåste jo bare overende. Det er litt for åpent på den plassen, kommenterer Tore Hammersmark.

Lederen av Skien by har programmet for adventstida klart, og et drøyt 70 siders stort julemagasin er sendt til husstandene i Grenland.

Lørdag ettermiddag samler en flokk med nissebarn seg ved Skien kirke før de går ned mot Handelstorget sammen med foreldre og andre barn. Ordføreren skal tenne lys i gater, parker og trær, og det blir julesanger fra scenen før nissen hentes ned fra et av takene i sentrum.

Nissen og hans hjelpere skal dele ut cirka 1200 godteposer denne ettermiddagen.

Julehandel

I løpet av den kommende uka vil handelstanden preges av Nisjebutikkens dag så vel som motsatsen Black Friday, samt bylørdag 30. november. Lørdag 7. desember derimot, arrangeres det store, årlige julemarkedet på Handelstorget. Hammersmark lover et rikt utvalg med boder og mange lokalproduserte produkter.

Bynatta med kveldsåpne forretninger er lagt til onsdag 11. desember.