Gå til sidens hovedinnhold

Trodde du alle julekonserter var avlyst: – Vi ønsker å glede andre

LUNDE: Selv om de store stjernene har avlyst sine julekonserter, så er det ingen grunn til å fortvile helt. Det finnes det fortsatt noen muligheter til å få inn julestemning med vakre toner.

Den første konserten i en rekke på fire skjer allerede til helga på Villa Lunde og har fått tittelen Klassisk jul.

– I tiden vi er inne i ønsker vi fortsatt å glede andre med sang og musikk, selv om det bare vil være et begrenset antall publikummere, sier konferansier Even H. Kaalstad.

– Trygt og godt

Maks antall er satt til 50 av norske myndigheter.

– Det er trygt og godt å komme. Vi er veldig opptatt av å gjennomføre konsertene på en ordentlig måte, sier han.

De store navnene har i år avlyst årets julekonsertturné, som Sissel Kyrkjebø og Kurt Nilsen for å nevne noen.

– Det er veldig mange som har avlyst. Vi har ikke et så stort apparat som disse, som må planlegge mye mer i framkant. Vi er et lite team og ganske fleksible. Vi skal få til konserter så lenge det ikke blir stoppet av myndighetene, forteller han.

Få ledige plasser

Nå gleder prosjektlederen seg til konserten i Lunde på søndag.

– Det er det noen få ledige plasser, sier han.

Men det haster mer om du har tenkt deg på konsert i Brevik, som er det andre stoppestedet for disse julekonsertene 11. desember. De to andre er i Askim og Rakkestad.

– I Brevik er det nesten utsolgt, så her må folk være raske. Det er tydelig at mange har lyst å komme. Jeg vet også at det er folk som ikke tør, men som har veldig lyst.

Den beste julestemningen

«Dette gir den beste julestemningen»

«Gåsehud, følelsen av å bli berørt av musikken og sangen».

Det er noe av det Kaalstad lover i presentasjonen av konsertene.

Klassisk jul arrangeres av EHK-kreativ som han står bak. Deltakere er sopran Viktoria Anchissi Joner fra Oslo, tenor Jostein Fahre fra Skien, baryton Simon Thorbjørnsen fra Heistad/Porsgrunn, pianist André Bongard fra Tomter og Kaalstad fra Brevik/Rakkestad.

De skal ut på en liten juleturné. Andre datoer i Telemark er Brevik 11. desember. De to øvrige er Askim kirke 4. desember og 14. desember.

Kaalstad sier at det blir en konsert med mange perler.

– Her får du høre kjente klassiske julesanger og sterke individuelle prestasjoner fra de unge sangerne. Samspillet med André Bongard på piano er til å ta og føle på. En konsert som gir deg den gode julestemningen, som er fin å ta med ut i vinternatten, sier han.

Artistene

Her er en liten presentasjon over dem som er med:

Jostein Fahre er tenor og kommer fra Skien. Han har jobbet aktivt med musikk i seks år, og har framført på en rekke konserter og festivaler. Jostein startet sin sangundervisning hos Anders Vangen ved Operastudioet i Porsgrunn.

I 2018 var han med i operaforestillingen «Figaros bryllup» på Den Norske Opera & Ballett, og i 2019 startet han studie ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Her studerer han for tiden klassisk sang.

Simon Thorbjørnsen, er fra Heistad i Porsgrunn og startet tidlig med teater og sang. Han startet med sangundervisning hos operasanger Anders Vangen da han var ti år.

Simon ble tildelt Vangens talentfond i 2018, og tildelt Ina Kringlebotns minnestipend. Simon var med på Operahøgskolens eksamensforestilling «Figaros Bryllup» i 2018 som ble satt opp på Den norske opera & ballett. Han skulle også ha vært med i 2020, men avlyst på grunn av covid-19. Simon studerer nå ved Operahøgskolen.

Lang erfaring

Viktoria Anchissi Joner er norsk-peruansk koloratur-sopran. Hun startet i Den norske operas barnekor 8 år gammel, og var med i over 30 produksjoner på både lille scenen og hovedscenen i operaen. Hun har sunget alt fra hovedroller til kor.

Hun har vært solist med orkester som Operaorkesteret, KORK og Marinemusikken. I november 2020 skulle hun egentlig være solist i El Retablo de Mease Pedro av de Falla med Arktisk Filharmoni, men på grunn av covid-19 ble det avlyst. Viktoria er nå student på Operahøgskolen.

André Bongard, er en av Norges mest brukte pianister og reiser stadig med flere av de mest profilerte artistene i Norge. Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole. Fra våren 2019 har Bongard fått sine egne årlige solokonserter i Askim Kulturhus.

Even H. Kaalstad har lang erfaring som konferansier og leder publikum gjennom årets julekonsert.