Gå til sidens hovedinnhold

Om 60 år får Jørn lønn for strevet

Artikkelen er over 6 år gammel

SILJAN: I fjor ble det plantet ut en million grantrær i Telemark. 170 000 av dem ble plantet i Siljan.

Sesongen for skogplanting er nettopp kommet i gang i Telemark. Hos Fritzøe Skoger skal det plantes ut så mye som 270 000 grantrær de neste ukene.

– Vi skal forynge rundt 2000 mål på eiendommen i år. Vi hogde mer i fjor enn vanlig, så derfor har vi noe mer utplanting i år. Normalt planter vi rundt 200 000 planter årlig, forklarer driftssjef for skogkultur hos Fritzøe Skoger, Eivind Skurdal.

En og en plante

Ute på et hogstfelt i Siljan, er skogsarbeiderne i gang med dagens økt. I snitt plantes det ut 600 til 700 grantrær om dagen per mann. Årlig har Fritzøe Skoger 12 til 14 mann i arbeid med skogplanting.

– Det finnes maskiner som kan gjøre jobben. Selv om vi har en stor skogeiendom, er det mest lønnsomt å plante manuelt. Årsaken til at det manuelle arbeidet er bedre, er mye terrengvanskeligheter, forklarer Skurdal.

Allerede for to år siden måtte han sende inn bestilling på antallet norske grantrær til bruk i år. Det bestilles tre ulike typer trær, som er tilpasset lokale vekstforhold og ulike høydedrag. Plantene produseres og kjøpes inn fra Telemark skogplanteskule på Gvarv.

Resultat i år 2075

De første årene er snutebille og mus den største trusselen. Det hender også at hjort og rådyr tar seg noen jafs.

– Vi må sjekke alle felt etter to til tre år. Mangler det noen planter, erstatter vi med nye, forklarer Skurdal.

– Det offentlige ønsker 220 trær på målet i den beste jorda. Vi legger oss på 160 trær. Det må reguleres og tynnes ut i feltene etter noen år likevel. Derfor planter vi heller færre trær per mål. Innen skogen er hogstklar, er det 80 til 100 trær igjen som har den kvaliteten vi krever, sier driftssjefen hos Fritzøe Skoger.