Gå til sidens hovedinnhold

- Hadde tatt mer utdanning dersom jeg ikke hadde vært dyslektiker

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå vil konsernsjefen i Treschow-Fritzøe, Michael Stang Treschow (27), hjelpe andre som opplever at bokstavene flyter rundt.

Stang Treschow som er den nest største grunneieren i Telemark, overtok den tradisjonsrike familiebedriften i Larvik i fjor. Milliardærarvingen og 7.-generasjonssjefen i selskapet mener den norske skolen altfor lenge har latt barn og unge med lese- og skrivevansker seile sin egen sjø, skriver VG Nett.

– De kunne ingenting om dysleksi

Michael Stang Treschow synes det er på tide at også topp-politikere har begynt å interessere seg for at en av ti nordmenn sliter med lese- og skrivevansker.

For egen del opplevde han at grunnskolen slet med å forstå og legge til rette. Han opplevde at skolen og lærerne hadde veldig liten kunnskap om dysleksi.

– De kunne ingenting om dysleksi. Det var ekstremt dårlig oppfølging, sier Michael Stang Treschow til VG.

– Det var min mor som skjønte at det var noe da hun hjalp meg med lekser. Jeg var 9 år, forteller Michael til avisen.

Treschow sier at han ikke gruet seg til skoledagene, men at han slet da det var høytlesning i klassen.

Han forteller også at det var hans mot som tok grep.

– Det var hun som hjalp meg med lekser. Hun skjønte at det var noe som måtte sees nærmere på. Så fikk vi utredet det, og det ble fastslått at jeg hadde dysleksi.

Fikk hjelp på Montessori-skole

Michael Stang Treschow sier også at han fikk hjelp og forståelse for dysleksien da han begynte på Montessori-skole i Oslo, men at han det brått ble slutt på den formelle utdanningen da han var ferdig med årene der.

Han sier til avisen at han ikke legger skjul på at dysleksien er en årsak til det.

– Ja, absolutt. Jeg fant ut fort at jeg lærte raskere gjennom å gjøre ting enn å sitte og lese om det. Det er nok en stor grunn til at det ikke ble noen videre utdanning, sier han.

Etter ett år i børsemakerlære, et businesskurs i New York og en periode som trainee i et shippingselskap i Melbourne, Australia, forsto han mer av hvor veien skulle gå videre.

På spørsmål om dysleksien har hindret han i jobben som toppleder i et stort selskap, svarer han:

– Nei, egentlig ikke. Jeg har et godt team med medarbeidere rundt meg. Vi har en veldig god kultur der ingen har noen ønsker om å kjøre et one man-show. Dysleksien gjør det vanskelig å lese store ting. Men jeg har levd med dette i 27 år. Da finner man løsninger og lærer seg å leve med det. For meg så er Internett ekstremt viktig, spesielt Googles verktøy. Er det et ord jeg ikke er sikker på hvordan skrives, så kommer Google med gode forslag. Det hjelper meg, og det håper jeg skolene ser at kan hjelpe andre, sier Stang Treschow til VG Nett.

Kommentarer til denne saken