Gå til sidens hovedinnhold

Trenger frivillige vaktengler: – Vi vil ikke at noen skal dø alene

PORSGRUNN: – Det er så mange mennesker som ikke har noen pårørende i nærheten når de er døende, sier Mai Gundersen, leder for Omsorg, Porsgrunn Røde Kors.

Dette er ikke en lett tid for de gamle og syke, og det er mange som tilbringer slutten av livet uten noen rundt seg. Dette vil Mai Gundersen og Porsgrunn Røde Kors gjøre noe med.

– Nå for tiden så flytter voksne barn lengre vekk fra foreldrene, og så er vi jo midt i koronatiden. Så det er godt om noen kan sitte sammen med de syke til de pårørende kommer, sier Mai.

Derfor skal Porsgrunn Røde Kors åpne for en tjeneste som heter Våketjeneste. Det går ut på at frivillige sitter med døende personer når livet begynner å ebbe ut.

– Det har noe å gjøre med hva du føler selv at du kan gi, om å være til stede for den døende, holde samtaler og skape ro. Vi har mye å tilby så langt vi får med oss flere frivillige.

Vil få trening

– Dette er en ny tjeneste som vi har tenkt å starte opp med nå, og vi trenger flere frivillige. Nå er vi oppe i tjue som er interesserte, sier Mai.

De som melder seg som frivillige i Våketjeneste, vil ikke bli sluppet ut alene med en gang. Mai forsikrer om at de vil få kursing på forhånd. De vil også være i følge med en skyggevakt i begynnelsen. Skyggevaktene har erfaring med å utføre samme type tjeneste i Oslo Røde Kors.

Stort behov

– Konseptet kommer fra Oslo. De har jo gjort det ganske lenge, og det er veldig behov for den typen tjeneste, sier Mai.

– Det er særlig boliger som er ubemannede om natta der det er stort behov.

– Det er snakk om sykehjem og omsorgsboliger, gamle mennesker som ligger syke og har mest besøk av hjemmesykepleier, sier Britt Lia, som kommer til å ha ansvaret for Porsgrunn Våketjeneste.

Ifølge Mai har Røde Kors vært i dialog med Porsgrunn kommune om denne tjenesten.

– De kontakter oss dersom behovet er der.