Sørget for fyrig julefinale

STEMMEPRAKT: Solveig Walaas Vestøl (t.v.) er ny i Sopranos-jula. Hun besto testen ved blant annet å begi seg ut på en personlig tolkning av klassikeren «O Holy Night». Lise Mæland og Hilde Norland Gundersen sto ikke tilbake for noen de heller.FOTO: Anne-Lise Surtevju

STEMMEPRAKT: Solveig Walaas Vestøl (t.v.) er ny i Sopranos-jula. Hun besto testen ved blant annet å begi seg ut på en personlig tolkning av klassikeren «O Holy Night». Lise Mæland og Hilde Norland Gundersen sto ikke tilbake for noen de heller.FOTO: Anne-Lise Surtevju

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Tre Sopranos lekte seg gjennom et julerepertoar som favnet alt fra amerikansk glitter og glam til jordnære viser og hjemlige salmer.

DEL

Vokaltrioen og deres fem musikere er kjent for å blande sjangere og stemninger, og julekonsertene deres er ikke noe unntak. Nå er det to år siden sist det grenlandsbaserte ensemblet holdt julekonserter, og tirsdag kveld avsluttet de årets telemarksturné i mektige Skien kirke, kvelden før lillejulaften. Og selv om byen lå våt og mild utenfor, kom julestemningen innendørs.

Tre Sopranos åpnet behagelig med en håndfull engelskspråklige sanger, blant annet «Carol of the Bells» omhyllet av et luftig lydbilde som førte tankene mot Enya i det ene øyeblikket, og klassiske engelske julekorsanger i det neste, før gjengen leverte «Joseph and the Angel» som en fartsfylt irsk jule-reel. Da løsnet stemningen flere hakk. Deretter fylte sangerne Hilde Norland Gundersen, Lise Mæland og Solveig Walaas Vestøl den musikalske julegodteposen stappfull med enda flere godbiter.

Fargesprakende

Gamle, norske julesanger som «Deilig er den himmel blå» og «Jeg synger julekvad» ble fremført like ubesværet som den fargesprakende, amerikanske potpurrien de hadde satt sammen. Litt pop, litt Disney, litt rock'n'roll og en god dose gospelfeeling. Det høres mye ut, men ensemblet balanserer hårfint på den riktige side av grensen. Og slik er jo gjerne julen for mange. Man får julestemning av alt fra gamle filmer til minnet om en opplevelse i barndommen; henter litt herfra og derfra.

Tre Sopranos lander på beina fordi de legger opp konserten i tematiske bolker, og fordi både vokalister og musikanter virker samkjørte og trygge på seg selv. De makter dessuten å skape et ganske helhetlig lydbilde. Sopranos-bandet gjør mye ut av seg, og besto på denne turneen av Espen Gjelstad Gundersen på tangenter, Lars Tinderholt på bass, Stig Sjøstrøm på trommer, André Kassen på saxofon og Per Einar Watle på gitarer.

Innimellom fikk vokalistene utfolde seg med mer nakent akkompagnement, men først og fremst ble det en energisk og dynamisk julekonsertfinale.

Artikkeltags