Vegvesenets tilhengerkalkulator gjør livet enklere for deg som skal kjøre med henger

Hvis du skal kjøre med tilhenger i sommer bør du vite hva som er lovlig. Er du ikke sikker på regelverket er Statens vegvesen sin tilhengerkalkulator et kjekt verktøy for blant annet utregning av maksimal hengervekt og høyeste tillatte hastighet.

DEL

(Sandefjords Blad) Rådgiver i samferdselsseksjonen i fylkeskommunen, Henriette Auensen, anbefaler bilister å bruke tilhengerkalkulatoren, og håper den kan bidra til å klargjøre regelverket om kjøring med tilhenger:

– Vi ble anbefalt av vegvesenet å vise fram tilhengerkalkulatoren som ett ledd i bevisstgjøring og informering om regelverket som gjelder når man har henger på slep. 

Hun tror mange dessverre ikke vet hvilke regler som gjelder når man kjører med henger:

– Vi ser stadig vekk hengere som er alt for fulle eller biler med henger som holder for høye hastigheter med henger på slep. Mange vet nok ikke bedre, men dessverre er det også noen som velger å ignorere reglene, sier hun, og legger til:

– I verste fall kan hengeren få sleng og treffe andre trafikanter. Vi håper derfor en bevisstgjøring også kan bidra til å få de som ignorerer reglene til å tenke seg om neste gang de skal kjøre med henger.

Dette er reglene for kjøring med henger

 • Maksimal hastighet for biler som trekker tilhenger eller campingvogn med bremser er 80 km/t. Dette gjelder selv om fartsgrensen på stedet er 90 km/t eller høyere.
 • Kjører du med tilhenger eller campingvogn uten bremser er maksimal hastighet 60 km/t når tilhengeren har en aktuell totalvekt 300 kilo eller mer.
 • Vognkortet og instruksjonsheftet til hengeren forteller mer om hengerens bremsesystem.

  • Uansett fartsgrense er maksimal fart for bil som trekker henger 80 km/t, eventuelt 60 om hengeren mangler brems

Det gjelder også egne regler for de forskjellige førerkortene:

Førerkort klasse B:

 • Førerkortforskriften sier at hengerens totalvekt ikke skal overstige 750 kilo med klasse B, men sier samtidig at man kan kjøre med en tyngre henger så lenge vogntogets totalvekt ikke overstiger 3500 kilo.
 • Tilhengeren må ikke være tyngre enn det bilen tåler å trekke, selv om vogntoget totalt blir under 3500 kilo. Alle nødvendige opplysninger finnes i bilens vognkort og hengerens vognkort.

Førerkort klasse B96

 • Du kan trekke et vogntog med tillatt totalvekt på 4250 kilo.
 • Husk at bilens og hengerens tekniske begrensinger ikke endres selv om du endrer førerkortklasse.

Førerkort klasse BE

 • Med førerkort klasse BE har du lov til å trekke henger med tillatt totalvekt opptil 3500 kilo. Kravene til selve bilen er fortsatt som for klasse B, altså en bil med tillatt totalvekt opptil 3500 kilo.
 • Husk også her at bilens og hengerens tekniske begrensinger fortsatt gjelder. Selv om du kan trekke tung henger, er det ikke sikkert bilen din kan det.

På vegvesen.no finner du en egen tilhengerkalkulator der du taster inn bilens registreringsnummer, hengerens nummer og din egen førerkortklasse. Da får du umiddelbart svar på om du kjører lovlig eller ulovlig.

Det finnes også en egen app for smarttelefoner (Bil og henger). Appen er gratis, og gjør at du kan sjekke umiddelbart om du har lov til å trekke hengeren du er i ferd med å låne eller leie.

Artikkeltags