Det var en novemberdag i fjor at den 31 år gamle porsgrunnsmannen og samboeren hans hadde hatt en krangel, og de var blitt enige om at kvinnen skulle sove borte et par dager. Hun hadde pakket litt, og da hun gikk ut, hørte 31-åringen et smell. Han kikket ut og så ei blomsterpotte på bakken, og han trodde at hun hadde kasta den tomme blomsterpotta mot bilen hans.

Det sa 31-åringen da han nylig måtte fortelle om hendelsen i Nedre Telemark tingrett, hvor han sto tiltalt for kroppsskade. 31-åringen forklarte at han hadde gått ut, tatt opp den tomme blomsterpotta og gått etter samboeren. Da de sto vendt mot hverandre med rundt fire meters avstand, kasta han blomsterpotta, som traff samboeren hans i panna. Hun fikk et 10 centimeter langt kutt som måtte sys med åtte sting. 31-åringen sa at han mente å kaste fra seg blomsterpotta i grøfta og deretter gå fra situasjonen, og han kunne ikke forstå hvordan den kunne treffe samboeren.

Fortsatt samboere

De to er fortsatt samboere den dag i dag, og samboeren hans mener også at det hele var et uhell. Hun opplyste i retten at hun ikke ønsker at samboeren hennes skal straffes, og at han har lovet å betale eventuell laserbehandling for arret.

Et vitne som så hendelsen mente også at det var et uhell. Dette vitnet forklarte at 31-åringen hadde sagt flere ganger at det var et uhell, at han virket oppriktig lei seg og at han trøstet samboeren og ringte etter ambulanse. Vitnet sa også at 31-åringen hadde hentet en ispose og at han oppførte seg fint og hjalp til i situasjonen.

Et annet vitne som også så hendelsen, mente derimot at 31-åringen må ment å treffe samboeren.

Den tomme blomsterpotta av plast har en høyde på cirka 40–50 centimeter og er rundt 20 centimeter bred på det bredeste. Ifølge dommen er den kjegleformet og lett.

Konstituert tingrettsdommer Truls Eirik Waale og meddommerne Mats Rydningen og Kari Tisjø Tveit mener at man ikke kan utelukke at 31-åringen snakker sant, og de har derfor frifunnet 31-åringen.

– Lite egnet for kasting

– Retten finner at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for å utelukke at tiltaltes forklaring om eget subjektivt forhold er riktig, snarere tvert imot taler fornærmedes forklaring og til dels vitnenes forklaring for at det var et uhell. Det er også sett hen til at denne blomsterpotta fremstår som en lite egnet gjenstand for å treffe der man sikter ved kasting, heter det i den enstemmige dommen.

Dermed kunne den 31 år gamle porsgrunnsmannen gå ut av tinghuset som en fri mann.

Politiadvokat Bjørn Bunkholt Sæter var aktor i saken, og 31-åringen ble forsvart av advokat Tollef Skobba.