De skandinaviske pilotene i flyselskapet Norwegian har forhandlet i mer enn tre måneder om en ny tariffavtale med arbeidsgiveren, uten å lykkes. Riksmekler Nils Dalseide skal mekle mellom partene fra torsdag. Streikefaren vurderes som overhengende, melder NRK.

Meklingsfristen er satt til midnatt natt til lørdag. Pilotene vurderer etter det NRK erfarer at streikefaren er overhengende fordi det står om grunnleggende prinsipielle spørsmål.

- FORVERRING

- Det overordnede er at kostnadene for pilotene i Norge, Sverige og Danmark er for høye. Det kreves at våre vilkår dramatisk forverres dersom vi skal være med videre på det eventyret som Norwegian har vært, sier Halvor Vatnar, leder i Norwegian Pilot Union.

Lønnsfrys, lengre arbeidsdager og mer fleksible arbeidsnøkler som kan endres på kort varsel, er noen av kravene fra arbeidsgiver, ifølge Vatnar.

Norwegian-ledelsen skal etter det NRK erfarer ha signalisert at inntil 200 av pilotene risikerer å bli nedbemannet dersom ikke kostnadene kuttes

- FAGFORENINGSKNUSING

Vatnar beskylder i VG Norwegian-sjef Bjørn Kjos for fagforeningsknusing.

- Vår erfaring de siste fire årene, er at Kjos ønsker å bli kvitt oss, og at han kjører en strategi med fagforeningsknusing. Han ønsker ikke fast ansatte piloter, men innleide piloter til uanstendige vilkår. Vi skal tynes og vår tariffavtale raseres, sier Vatnar til avisen.