Gå til sidens hovedinnhold

Tore Godal (81) får gjev pris – arbeider for tiden med koronavaksine

TELEMARK: Røde Kors-prisen deles i dag ut til legen Tore Godal. 

Legen, som opprinnelig kommer fra Rauland, jobber for tiden ved Folkehelseinstituttet og har en omfattende nasjonal og internasjonal karriere bak seg. I fjor høst ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin livslange innsats for globalt helsearbeid og vaksinering.

Røde Kors-prisen er en anerkjennelse for betydelig innsats i humanitært arbeid nasjonalt og internasjonalt. Godal har bidratt stort til bedring av global folkehelse og er nå sterkt involvert i arbeidet med å utvikle en vaksine mot Covid-19.

– Det er en stor ære for meg å motta denne prisen fra Røde Kors. Helt fra min oppvekst i Rauland til nå de siste årene, har jeg sett hvor viktig frivillig arbeid er i vårt samfunn. Ikke minst nå den siste tiden der frivillig innsats spiller en stor rolle i å forhindre og nedkjempe Covid19, sier Godal, i en pressemelding.

Goldal er i dag er ansatt som spesialrådgiver i CEPI (Coalition for Epidemic Prepardness Innovations), som han også var med på å opprette. Der er han med på å koordinere det viktige arbeidet med å utvikle en vaksine mot korona.

Stor ære

Godals livsverk i form av kampen for bedre folkehelse og bekjempelse av smittsomme sykdommer fortsetter altså i 2020 for å finne en vaksine mot koronaviruset. Godal har gjennom sin karriere både lykkes med å finne metodene for å redde liv, og å klare å mobilisere støtte hos politikere, bedriftsledere og internasjonale organisasjoner for å sette disse metodene ut i livet.

– Tore Godal har praktisert Røde Kors’ grunnideer om likeverd og menneskeverd gjennom sitt arbeid for å beskytte, hindre og lindre. Han har utført et grensesprengende arbeid for at alle skal ha rett til helsetjenester og et verdig liv, sier president i Røde Kors, Robert Mood, i en pressemelding.

Viet livet sitt til å bedre folkehelsen

Godal var blant annet sentral i opprettelsen av «Roll Back Malaria»i 1998, verdens største initiativ for bekjempelse av malaria. 81-åringen har også vært sentral i arbeidet med å innføre myggnett, noe som har redusert dødeligheten fra malaria med 50 prosent.

Han var også drivkraften bak opprettelsen av vaksinealliansen GAVI (Global Alliance of Vaccination and Immunization) på slutten av 1990-tallet og ledet organisasjonen i dens første seks år. GAVI har til nå har vaksinert over 760 millioner barn i utviklingsland. Det anslås at dette har forhindret rundt 13 millioner dødsfall, står det i pressemeldingen.

Godal var spesialrådgiver for Gro Harlem Brundtland da hun var generaldirektør i WHO. Han har også vært ansatt i Folkehelseinstituttet. Både Gro Harlem Brundtland og Camilla Stoltenberg deltar derfor på arrangementet for å gratulere vinneren.