Gå til sidens hovedinnhold

Tomme skolepulter til skolestart – flere barn dukket aldri opp

SKIEN: Det er ikke alltid samsvar med antall barn som er meldt opp til skolestart og antall barn som faktisk møter opp.

Hver høst pleier det å stå noen pulter tomme når skolene starter opp etter sommerferien. I Skien har tre skoler meldt om elever som ikke møtte.

– Til sammen er det seks elever som ikke har møtt. Det gjelder hele grunnskolen. Tre av disse har vært borte siden jul og tre er nye etter skolestart i forrige uke, sier sjef for oppvekst i Skien kommune, Grete Gjelten, til TA.

Familiære årsaker

Gjelten forteller at det ikke er unormalt mange.

Hva er årsaken til at seks barn ikke har møtt til skolestart?

– Det er som regel familiære årsaker. Det er folk fra andre land som tar med barna til land hvor de har øvrig familie. Det er mange av våre elever som kommer fra andre land og jeg skulle jo ønske at alle hadde møtt, da jeg vet at vi har et godt tilbud her i Skien, forklarer oppvekstsjefen.

Skolene følger kommunens prosedyrer dersom et barn ikke møter til skolestart.

– Punkt en er at vi først prøver hjemstedsadressen i Norge, på telefon eller mail. Om vi ikke får kontakt oppsøker vi hjemmet. Dersom barn eller foresatt ikke er der kontakter man NAV, slik at barnetrygden blir stoppet og eventuelt blir også barnevernet kontaktet. Dette er godt innarbeidede rutiner i alle skoler.

Ingen i Porsgrunn

I visse tilfeller blir politiet kontaktet av barnevernet.

– Vi kan ikke gjøre så mye mer enn å følge kommunens prosedyrer. Vi kan ikke reise og hente barna hjem, legger Gjelten til.

Oppvekstsjefen forteller at kommunen har oversikt over hvor de seks barna som ikke har møtt til skolestart befinner seg.

I Porsgrunn har etter det oppvekstsjef Tollef Stensrud kjenner til samtlige møtt til skolestart.

– Så langt har vi ingen elever i den kategorien i Porsgrunn, heldigvis. Det er imidlertid med forbehold om et par skoler jeg ikke har hørt fra enda, sier Steensrud til TA.

Lovverket er tydelig på at barn har rett og plikt til grunnskoleopplæring.