Spekter er kommet til enighet i meklingen med LO Stat og YS Spekter for Spordrift AS. Løsningen ble klar nesten fem timer på overtid onsdag morgen.

Dermed blir det ingen streik i Spordrift og OneCo Networks.

– Med hjelp fra riksmeklerens kontor, har Spekter kommet til enighet med LO Stat og YS Spekter for Spordrift AS. Vi er fornøyd med å unngå en streik som kunne ha rammet togpassasjerer og godstransport på bane kraftig og gitt store negative samfunnsmessige konsekvenser, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding onsdag morgen.

– Vi er fornøyde

Norsk Jernbaneforbund hadde varslet at de ville ta ut 117 medlemmer i Spordrift på fagområdene bane, signal og strømforsyning i Narvik, Alnabru, Lillestrøm og Asker. EL og IT Forbundet ville ta ut 81 medlemmer i OneCo Networks i Trøndelag og Oslo.

– Vi er fornøyd med å unngå en streik som kunne ha rammet togpassasjerer og godstransport på bane kraftig og gitt store negative samfunnsmessige konsekvenser, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Den største floken i meklingen var ikke penger, men striden om gjennomsnittsberegning av arbeidstid for de ansatte i Spordrift. Spørsmålet har ifølge LO vært en verkebyll mellom ledelsen og ansatte i selskapet, og var hovedårsaken til at oppgjøret endte hos Riksmekleren.

– Alltid vanskelig å bli enig

Nattens løsning innebærer at spørsmålet blir løftet ut av tariffoppgjøret og isteden gjenstand for en rettstvist, med et planlagt tvistemøte innen 1. oktober i år.

Lise Olsen, som var LO Stats forhandlingsleder i meklingen, mener løsningen er klok.

– Det er alltid vanskelig å bli enig i forhandlinger og mekling når partene har ulik forståelse av det som står i en overenskomst. Da er det greit at denne uenigheten blir rettslig belyst, om det nå skjer i Arbeidsretten eller i en sivil domstol, hvis det blir valget, sier hun.