Det var KM-helg denne helga, med klassisk sprint lørdag og normal distanse søndag. KM-helga var mildt sagt preget av Vestfold-løpere, både i startlistene og på toppen av KM-pallen.

Skarphedin-løperen Tobias Harstad Rinde i G15-klassen gjorde et helhjertet og meget godt forsøk på å stoppe Vestfold-dominansen, men måtte se seg slått av sterke Arnt Fjelldal fra Oseberg skilag etter en tung finale i fem plussgrader og våt snø.

- Det var tungt, og jeg fikk veldig melkesyre på toppen av bakken rett før innspurten, forklarer Tobias Harstad Rinde etter sluttspurten i det flotte skianlegget til Stokke rett ved E18.

Spurtoppgjør

Sondre Dølven Lindvall fra Hei, som lå godt an i finalen, falt i den siste bakken inn mot stadion, og det ble etter hvert et spurtoppgjør mellom Arnt Fjelldal, som er blant de sterkeste i årsklassen, og Tobias Harstad Rinde. Fjelldal kom inn sekundet før Harstad Rinde, mens Gulsets Truls Tangen Schelver kom på tredje plass.

- Jeg hadde litt trua på at jeg kunne ta ham, men jeg ble sliten og det ble tøft, forklarer Tobias, som var strålende fornøyd med 2. plassen.

- Andre plass er jeg godt fornøyd med, målet var en plass blant de tre beste. Jeg var litt daff i prologen, men det kom seg i semifinalen og finalen, forklarer den allsidige idrettsgutten som driver med både langrenn, fotball og friidrett.

- Langrenn er jeg det liker best nå, sier Tobias med et smil.

Sesongens store mål er Hovedlandsrennet i Meråker i februar.

- Det gleder jeg meg veldig til. Jeg skal trene godt og gå flere renn før den tid, forteller 14-åringen.

Nære på

I G16-klassen var det også muligheter for telemarkingene, men både Birk Bjaadal Winberg, Stathelle/Grenland Ski og Christian Torvund, Ørn/Grenland Ski endte utenfor pallen i finalen, som bestod av seks løpere.

- Jeg hadde håpet på medalje før start etter tredje plass i prologen, men jeg tok noen feiltak før nedoverbakkene før oppløpet og da ble det vanskelig å stake seg opp. Jeg er ikke stor og sterk nok til å stake meg opp til de andre. Det var et middels løp av meg i finalen, oppsummerer Birk Bjaadal Winberg til TA.

Telemarks eneste klasseseier på sprinten kom i J18 der Birks søster, Ine Bjaadal Winberg, vant, men hun var også eneste deltaker i klassen.

Ellers kom flere telemarkinger på pallen lørdag: Kaja Holte Fjeldstad, Ørn tok bronse i J13, Ingeborg Raastad, Hei ok sølv i J16 og Kristoffer Saga, Stathelle og Nicholas Torvund, Ørn tok sølv i henholdsvis M17 og M18.

Kretsmester

Søndag var det klart for KM klassisk normal distanse.

Sondre Dølven Lindvall fra Hei, som falt fra muligheten til finaleseier på sprinten lørdag, tok revansje søndag. Da var han best i G15-klassen, over halvminuttet foran nestemann, mens Truls Tangen Schelver tok helgas andre bronse for sin del.

I J15 var Anna Aukland sterkest, snaue minuttet bak og sølvjente ble Mia Martine Mustad, Stathelle, mens Ingvild Horgen, Skarphedin tok bronse.

I klasse K18 ble Astrid Horgen, Skarphedin og Ine B. Winberg, Stathelle nummer to og tre.

I J13 tok Kaja H. Fjeldstad og Sol A. Torvund, begge Ørn, henholdsvis sølv og bronse.

Få telemarkinger

Det er mange år siden Telemark og Vestfold ble slått sammen til én skikrets. Hadde ikke det skjedd, hadde det vært særdeles tynne startlister for Telemarks del på skianlegget i Stokke. I lørdagens KM sprint klassisk for alderen 13 år til senior stilte kun 17 telemarkinger til start på sprinten lørdag og 18 på normaldistansen søndag.

For naboen Vestfold er tallene bedre der 53 løpere stilte til start lørdag, og 61 er påmeldt søndag. For den samlede skikretsen betyr det at rundt 24 prosent av løperne begge dager var telemarkinger.

Kretsmestere

Kretsmestere sprint, klassisk / normaldistanse i helga:

G13: Marius L. Sørensen, Larvik / Olav Wille, Oseberg.

J13: Karen H. Klavenes, Runar / Maria F. Støtvig, Oseberg.

G14: Lars K. Abrahamsen, Runar / Abrahamsen, Runar.

J14: Astrid Aas, Oseberg / Aas, Oseberg.

G15: Arnt Fjelldal, Oseberg / Sondre Dølven Lindvall, Hei.

J15: Anna Aukland, Oseberg / Aukland, Oseberg.

G16: William E. Jensen, Runar / Oscar Horn, Ivrig.

J16: Hedvig R. Doksrød, Runar / Doksrød, Runar.

M17: Patrick Johansen, Oseberg.

K17: - / Maren Fremstad, Runar.

M18: Fredrik C. Wille, Oseberg / -.

K18: Ine Bjaadal Winberg, Stathelle / Marie S. Ekeberg, Oseberg.

M19/20: Anders H. Klavenes, Runar.

Menn senior: - / Per Gunnar Mustad, Stathelle.