Gå til sidens hovedinnhold

Her er røyken billigst – og dyrest

Artikkelen er over 6 år gammel

Du kan få 23 tjuepakninger i Moldova for det den koster i Norge.

Norge troner på toppen av kostnadsindeksen over hvor mye røyk koster i Europa. 114 kroner må man punge ut med for en 20-pakning.

På motsatt side av indeksen finner man Moldova, hvor man kun må ut med fem kroner.

Det betyr at en storrøyker kan spare tusenvis av kroner med å legge ferien til Moldova, eller noen av de andre landene i bunnen av listen.

Ser er man på land litt nærmere Norge, så er fortsatt røyk i Norge veldig dyrt, blant annet er vi dobbelt så dyre som både Danmark og Sverige, som kommer på henholdsvis syvende- og åttendeplass. 

De høye avgiftene på tobakk i Norge, fører til at Norge er et av de mest attraktive landene for smulgere av sigaretter. Norge troner på andreplass etter Latvia.

- Norge er verdens mest lukrative land for organisert kriminalitet og sigaretter. Det er særlig tre grupper som utnytter den høye prisen, terrorgrupper, italiensk mafia og kriminelle øst-europeiske bander. Kombinasjonen av høye avgifter, stor kjøpekraft og liten risiko for å bli tatt har gjort Norge til et attraktivt marked for kriminelle. Og har dessverre også åpnet døren for massiv smugling, sier informasjonsdirektør Christian Angell i tobakksgiganten Philip Morris til Nettavisen.

- Bør avgiftene senkes for å ta livet av smuglersigarett-virksomheten?

- Det er flere ting som bør gjøres. Bevillingsordning for kjøp og salg bør innføres, slik at de useriøse forhandlerne blir borte. Det bør bli ulovlig å kjøpe smuglertobakk, og det bør bli ulovlig å være i besittelse av smuglertobakk. Og straffenivået må være høyt. I tillegg må toll og politi få de nødvendige ressursene de trenger for å utføre jobben sin. Vi forholder oss til det avgiftsnivået myndighetene bestemmer, men vi er svært bekymret for at innføringen av nøytrale pakker vil eskalere smuglingen, sier Angell.