Som TA tidligere har skrevet blir det en verdenspremiere i Siljan 16. juni med Hjort & jazz på gården i Austadveien. Eier og driver Morten Nystad i Siljanhjort AS hadde ideen om den unike kombinasjonen. Johnny Stene i Stene kulturservice er med på å realisere festivalen.

– Men vi spiller ikke hjortejazz fra scenen, sier Stene med et smil.

Nummer en og to

Foreløpig er ikke alt klart. Scenen er ikke på plass.

– Men vi vet hvor den skal stå, og vi rydder klart området.

Bord og stoler er i ferdig med å rigges. Det er den første garantien. Alle skal få sitte.

– Vi forventer at hjortene kommer på besøk, fordi de er så nysgjerrige.

Det er garanti nummer to.

– Det blir en fantastisk atmosfære, og noe som sannsynligvis ingen har opplevd før, mener Johnny Stene.

Usikre faktorer

Men det er to ukjente faktorer, hvor mange som kommer og hvordan blir været?

– Det blir flere og flere etter hvert som ordet sprer seg. I starten var det mest de som Morten kjente. Jeg tenker at dette er så unikt at folk vil komme et stykke for å oppleve dette, sier han.

Kapasiteten er ikke veldig stor.

– Det er jo en eksklusiv festival, og det skal være intimt og hyggelig. Vi beregner mellom 300-500, poengterer Stene. Men 500 kan bli mye.

– Vi får se hva vi kan presse inn, men det er ikke noe mål å presse inn for mange heller. Det skal være hyggelig. Du skal komme nære scenen, artistene og hjorten.

Morten Nystad føler at han er i rute, men selvfølgelig spent på billettsalget.

– Vi har solgt en del billetter, men vi har en del igjen nå. Men det er første gangen vi arrangerer dette, og det er ikke helt kjent fremdeles. Folk vet ikke hva det er. Det er utrolig hvor ofte man må gjenta ting før det siver inn. Det er egentlig veldig rart, men sånn er det.

Mannen som har drevet for hjortefarmen siden 2005 forteller om et besøk på sykehuset,

– Jeg var innom en liten tur for noen undersøkelser, og så skravler jeg og prater noe veldig da. De spør jo om hva jeg driver med og sånt. Og jeg sier at jeg har en hjortefarm i Siljan, og da blir de overrasket. Det har de ikke fått med seg. Da må jeg bare innse at det er veldig mange mennesker som ikke vet det. Jeg synes jeg har snakket om det her i snart 20 år.

Garanti nummer tre

TA har også skrevet mange ganger om hjortefarmen.

– Det virker som om det fortsatt er en liten hemmelighet etter 20 år. Ikke visste de at det gikk å få kjøpt hjortekjøtt også.

Det står selvfølgelig også på menyen på Hjort og jazz-23 og oppgaven er satt bort til Den stolte pølsemaker. Det er Hans Ole Bergby, tredje generasjon pølsemaker, som nylig fikk terningkast seks for sin burger i TA.

Les også

Her finner du Telemarks desidert beste burger: Terningkast 6

Det er garanti nummer tre.

– Vi er veldig trygge på konseptet. Og jeg tror dette blir veldig bra. Jeg snakker med mange som sier, der kommer det mange folk. Men for de som sitter på gjerdet og fortsatt lurer på om de skal kjøpe billett: Det er bare å kjøpe, sier Stene.

Samtidig som de ser faren for at det blir for mange.

– Da kan det være at vi går ned fra 500 til 400 for eksempel. Vi garanter at alle skal få sitte og ha det litt ok, forklarer Morten Nystad.

– Dette er noe av det morsomste jeg har vært med på å arrangere. Jeg har vært med på litt forskjellig, men dette er det mest spesielle, da, påpeker kulturarrangøren Johnny Stene.

Som også skryter av området.

– Det er så fint her, idyllisk. Jeg kommer ikke helt over det.

Hjortefarmen er også økende bruk som selskapslokaler. Låven er innredet til dette formålet.

– Her er det alt fra barnedåper til konfirmasjoner og jaktlederkurs.

Nylig var det en skoleklasse på besøk.

– De synes det er veldig stas å få se på og komme veldig nær dyra.

Den andre usikkerhetsfaktoren er været.

– Nå har det vært fint så lenge, og vi som er bønder venter på regnet. Men ikke akkurat den fredagen, eller lørdag og søndag, påpeker Nystad.

For hele helgen går under paraplyen Sommerdager i Siljan med flere arrangementer.

Flere fra Siljan

Musikken er også viktig med flere fra Siljan som aktører.

Live Foyn Friis kvartett og Siljazz står på plakaten, og i den rekkefølgen.

– Vi tenkte å gjøre motsatt med Siljazz først, i og med at de er headlinere og mest kjente. Men de kan jo spille i timevis, og så skaper de veldig liv. Så det er veldig fint å gjøre det på den måten.

Siljazz ble etablert i 1983 av musikere fra Siljan og Skien. I dag er det kun klarinettisten Gisle Roksund som er tilbake fra opprinnelig besetning. Bandet har oppnådd legendestatus i regionen. Her er også Siv Anne Guttulsrud fra Siljan med som vokalist.

Lokale Bård Helgerud en del av kvartetten til Live Foyn Friis, og han har skapt seg en karriere i hovedstaden de siste årene.

Ved midnatt skal siste jazztone og den siste garantien være over.