(Tønsbergs Blad): Etter snart to år med pandemi og koronatiltak kan det se ut som om det går mot slutten nå. Tirsdag kveld er det ventet at regjeringen gjør betydelige lempelser på tiltak.

– Nå tåler vi mer smitte og da er det naturlig å se på lettelser, og det gjør vi, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

I blant annet Danmark åpner de helt opp tirsdag. Da skrotes alle koronaregler. I Norge er det ventet at vi skal gradvis fjerne alle tiltakene nå.

Blant annet NHO mener det ikke lenger er forholdsmessig med koronarestriksjoner som for eksempel hjemmekontor.

– Det er en feilslutning å si at hjemmekontor er et lite inngripende tiltak, mener Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Det kan fort bli et av tiltakene som fjernes tirsdag.

– Passert grensen

Skjenkebegrensninger er også et tiltak det pekes på. Tirsdag skal regjeringen ta stilling til hvor vidt utelivsbransjen skal få drive som før pandemien igjen.

Jussprofessor Hans Petter Graver mener at det i dagens situasjon er tvilsomt om en «vente og se»-strategi er innenfor loven.

– Hvis det er sånn som FHI nå sier, at vi er på et sånt balansepunkt, så mener jeg at etter en juridisk vurdering er grensene for når man kan opprettholde slike tiltak, overskredet for en stund siden, sier han.

Graver skiller mellom tiltak som går ut over grunnlovsfestede rettigheter, som forsamlingsretten, og tiltak som hjemmekontor og munnbind. For sistnevnte står myndighetene friere, sier han.

I tillegg vil regjeringen se på muligheter for å lempe på regler rundt testing, isolasjon og karantene. Spesielt hyppigheten på selvtester har blitt utfordret de siste dagene, hovedsakelig på grunn av kostanden på tiltaket og mangelen på selvtester. Det har blitt stilt spørsmål omkring nytten av dette tiltaket.

Tre-fire millioner kan bli smittet

FHIs modelleringer viser at smitten kan komme til å øke kraftig i noen uker til. Toppen ventes å komme i siste halvdel av februar eller første halvdel av mars.

Ifølge anslagene kan tre-fire millioner mennesker bli smittet i løpet av vinteren, hvorav 12.000-13.000 må på sykehus. Avhengig av tiltaksnivå kan det bli fra 25 til 300 nye sykehusinnleggelser og mellom 40.000 og 125.000 nye smittede per dag, ifølge FHI.

– Jo lenger tiltakene beholdes, jo lenger varer epidemien, sier Camilla Stoltenberg i FHI.

Ifølge FHI er det flere forhold som gir grunnlag for å endre håndteringen av pandemien her til lands. Blant annet er spredningsevnen til omikronvarianten så stor at en betydelig bremsing av smitten nå vil kreve svært strenge tiltak over tid.

For hver dag som går blir stadig flere nordmenn vaksinert med tredje dose. Nå har over 2,5 millioner nordmenn fått tredje stikk.

– Mange har nå ganske fersk oppfriskningsdose og meget god beskyttelse mot alvorlig sykdom. For dem er det bedre å bli smittet nå enn senere, sier Stoltenberg.

Risikoen for alvorlig sykdom og død som følge av epidemien, er mindre nå, særlig for vaksinerte, fordi omikronvarianten har mindre evne til å gi alvorlig sykdom, ifølge FHI.