Totalt var det 813 påmeldte til en av de mange distansene i Helterennet, som lørdag ble arrangert i flott vintervær på Rauland. På den lengste distansen, som er nesten 43 kilometer, var det 320 påmeldte.
Staket fra alle
Grunnet kollisjon med norgescup på Brumunddal for seniorene kunne Telemarks to store profiler i allround langrenn, Mikael Gunnulfsen og Henrik Dønnestad, ikke delta i Helterennet. Det betød at en av fylkets to store profiler i Ski Classics, Thomas Ødegaarden var forhåndsfavoritt når startskuddet gikk.
Og allerede etter startsletta var Ødegaarden i teten.
– Jeg ville holde høy fart fra start, og planen var å komme meg fram i teten før den første lange motbakken, slik at jeg kunne stake uforstyrra der, forteller Ødegaarden.
Til tross for at de aller fleste av konkurrentene hadde spikerfeste i motbakkene, var det skiløperen fra Bamble som gikk klart raskest i den tøffe starten på Helterennet.
– Jeg skjønte at jeg fikk med meg Rolke, og han hang på en liten stund. Men jeg hørte at han pustet godt, og jeg staket fra ham etter noen få kilometer, opplyser 24-åringen, som vant på tiden 1.56.48, foran Hans Petter Rolke fra Rustad (2.02.13) og Eirik Hella (2.07.53) fra GUI sportsklubb, med familie i Telemark.
Lyst til å sette seg ned
Ødegaarden gikk det meste av Helterennet i ensom majestet, og underveis nøt han naturen.
– Det er stort å delta i Helterennet, for dette er kanskje det flotteste skirennet jeg går i løpet av vinteren. Det var så fint at jeg fikk lyst til å sette meg ned for å nyte det fine været og den flotte naturen, sier Ødegaarden, som går skirenn rundt om i Europa gjennom hele vinteren.
I og med at Gunnulfsen og Dønnestad, som gikk inn til 2. og 4. plass i norgescupen ved Brumunddal samtidig som Ødegaarden vant Helterennet, fikk vi ikke testet hvem av de tre tidligere Grenland ski løperne som går raskest i Helterennet.
Seks timer på stakemaskin
Mange lurer på hvordan en skiløper fra havgapet i Bamble kan bli en så god langrennsløper. Han har blant annet tatt en 2. plass i Ski Classics i vinter, bare slått av verdenseneren Emil Persson. Det er ingen tvil om at det ligger svært mye og tøff trening bak prestasjonene.
– Jeg har trent bra med styrketrening, men det viktigste er nok de mange og lange øktene på rulleski og stakemaskin, forklarer bamblemannen.
Han kan fortelle at han i høst normalt gjennomførte to-tre økter i uka på tre timer eller mer på stakemaskinen på gutterommet på Trosby. Noen av øktene var på 5 og 6 timer.
– Det er klart jeg blir sterk av å stake så mye på stakemaskinen. Jeg er en liten kar på bare 1.74, så jeg må bli så sterk som mulig til å stake. Jeg er best i motbakker, og det prøver jeg å dra fordel av i skirenna, forteller Ødegaarden.
– Men hvordan er det mulig å gjennomføre så lange økter på en stakemaskin?
– Motivasjonen er at jeg vil bli så god som mulig og gå mange gode skirenn. Og så jeg vet at det gjør meg til en bedre og sterkere skiløper. Det hjelper jo også at jeg ser på film og serier på tv’en mens jeg staker, sier Ødegaarden, som nå gleder seg til Birkebeinerrennet kommende helg.
Økning fra i fjor
Marie Fossdal Drøpping (19) fra Kverneland/HSG var raskeste kvinne på tiden 2.31.50, foran Heidi Mårtensson fra Vikersund (2.34.39). og Gunhild Kvålseth fra Morgedal/Ordal 2.44.45).
Rennleder Aud Irene Kittelsen fra IL Dyre Vaa var godt fornøyd med dagen.
– Ja, vi må si oss fornøyd med både vær, føreforhold og deltakelse. Vi skulle selvsagt ønsket oss enda flere deltakere, men vi har i det minste en økning fra i fjor, sier Kittelsen.
I Ungdomshelten (13 km) var Tobias Harstad Rinde fra Skarphedin raskest, foran Mikkel Brækken fra Lyn og Per August Halle fra Runar. Lisa Mjaaland fra Oddersjaa var raskeste jente. På Halvhelten var det et sterkt felt, der Lucas Broby Heimdal fra Gulset/HSG vant, foran Edvard Bjåstad fra Sandnes og Sondre Harstad Rinde fra Skarphedin. Her var Hedda Viga fra Hjelmeland/HSG raskeste kvinne, mens Kristina Skulestøyl Aas fra Gransherad var raskeste telemarking på 8. plass.