Ski Classics er som verdenscup for langdistanseløperne å regne, og Thomas fra Åby (nå Trosby) i Bamble var med i tetfeltet da årets første renn ble arrangert i Toblach i Italia. Han ble også klart beste blant de tre deltakerne fra Telemark.

Karrierebeste

Etter å ha staket seg inn til en 17. plass var Thomas Ødegaarden svært fornøyd.

- Dette var moro. Plasseringen er jeg veldig fornøyd med. En 17. plass i dette selskapet er helt klart det beste jeg har gjort i min skikarriere, sier 23-åringen.

Svenske Max Novak vant rennet, og etter at deltakerne hadde staket de drøye 60 kilometerne og gått i 2 timer og 37 minutter passerte Ødegaarden målstreken 8 sekunder etter vinneren.

- Åtte sekunder er ikke langt bak seier, så jeg er veldig fornøyd med å være med teten helt inn. Det trodde jeg ikke var mulig bare for et års tid siden, sier Ødegaarden.

Manglet krefter i spurten

På plassen foran Bambles beste langrennsløper siden Ella Gjømle herjet i sprintkonkurranser i verdenscupen for cirka 15 år siden havnet forrige sesongs sammenlagtvinner i Ski Classics, Emil Persson fra Sverige.

Ødegaardens lagkamerat i Team XPND Fuel, Tor Asle Gjerdalen, staket inn til 7. plass, mens Martin Johnsrud Sundby endte på 12. plass, fire sekunder foran den treningsivrige idrettsmannen fra Stathelle ski, som nå ligger på rundt 900 effektive treningstimer i året.

- Jeg var sliten på slutten, så jeg hadde rett og slett ikke krefter til å spurte mot sluggere som Max Novak, Oskar Kardin og Stian Hoelgaard. Jeg har farta inne, men jeg må ha mer krefter igjen på slutten for å kjempe om en pallplassering, sier Ødegaarden.

Gleder seg til motbakkerenn

Han understreker for øvrig at skia denne gang var meget bra, i motsetning til hva som var tilfellet i Ski Classics-rennet før jul.

- Jeg gjorde et mye bedre skivalg i dag enn sist, det er sant, smiler Ødegaarden lurt, vel vitende om at han brøt rennet i Sverige før jul på grunn av håpløs glid på de skia han der valgte å gå med.

I morgen (søndag) er det klart for et 32 kilometer langt motbakkerenn i Ski Classics, Prato Piazza Mountain Challenge.

- Jeg hadde egentlige rennet i morra som hovedmål denne helgen, så håper på et godt løp der også. En ny plassering topp 20 kan være et mål. Jeg gleder meg veldig, for det er kult at et slikt motbakkerenn tas inn i Ski Classics, avslutter Thomas Ødegaarden, som har best mulig restitusjon og samling av nye krefter som hovedoppgaven frem til startskuddet går for motbakkerennet.

Runar Skaug Mathisen fra Vinje og Lager 157 Skiteam var en stund helt fremme i teten, men endte til slutt på en 29. plass, mens Kristoffer Nielsen fra Ørn og Team XPND Fuel passerte målstreken på 57. plass.