Gå til sidens hovedinnhold

Testing pågår – vaksine for 65 pluss starter etter påske

Vaksineringen av innbyggere i Hjartdal stopper ikke opp på grunn av påskeferien. Testingen fortsetter også som vanlig på hverdager, og i tillegg kan man testes for covid-19 på langfredag og første påskedag.

(Telen)

Ordfører Bengt Halvard Odden opplyser at Hjartdal kommune har fast vaksinedag på tirsdager, som er tilpasset leveringen av vaksiner. Dermed er det duket for nye nålestikk i morgen og tirsdag etter påske.

– Vi nærmer oss slutten på vaksineringen av aldersgruppen 75 pluss, så etter påske starter vi med dem over 65 år og mennesker i risikogrupper, det vil for eksempel si organtransplanterte og mennesker med kreftdiagnoser, forteller Odden, etter å ha vært i dialog med kommuneoverlegen.

– Har hatt vaksinereaksjoner

– Har noen av de vaksinerte med AstraZeneca i Hjartdal fått alvorlige reaksjoner eller symptomer?

– Vi har hatt noen symptomer og reaksjoner, som gjorde at vi for sikkerhets skyld sendte noen til videre undersøkelser. Ingen av disse tilfellene har resultert i noen videre behandling, svarer Odden.

Han opplyser også at alvorlige reaksjoner og symptomer blir ført i journalen til pasienten. Dette betyr at alle fastleger får tilgang på informasjonen. Kommuneoverlegen får sånn sett ikke direkte informasjon med mindre pasienten har oppsøkt det kommunale legekontoret og har fastlege lokalt.

– Alle leger er godt informert om hvordan man håndterer og følger opp meldinger alvorlige symptomer, sier Odden.

Ifølge tall fra FHI per 29. mars har 208 innbyggere i Hjartdal kommune fått første vaksinedose, det vil si 13,2 prosent av innbyggerne. 117 innbyggere er ferdigvaksinert.

– Ikke oppsøk legevakta

Alle som har behov for å teste seg i Hjartdal kommune, må ringe og bestille time i forkant. Det testes som vanlig fram til helligdagene, og man har også besluttet å tilby testing på langfredag og første påskedag.

– Det er utrolig viktig at vi får kontroll på alt som kommer av smitte, sier Odden, og opplyser at det i snitt testes sju til åtte personer hver dag.

– De fleste er egne innbyggere, men det har også blitt gjennomført testing av mennesker på fjellet, sier Odden, og han understreker følgende:

– Alle som er på besøk i Hjartdal kommune og blir syke, skal som hovedregel reise hjem og teste seg i hjemkommunen. Den interkommunale legevakta i Notodden er ikke en teststasjon, men skal håndtere sykdom. Alle kommuner tilhørende legevakta har egne, lokale teststasjoner. Det er viktig at ikke legevakta blir utfordret på kapasitet fordi noen tror man kan teste seg der. Dette gjelder alle, både innbyggere og gjester.

Kommentarer til denne saken