Gå til sidens hovedinnhold

Porselenskolleger gjør suksess

Artikkelen er over 6 år gammel

PORSGRUNN: Da avdelingen deres på Porsgrunn porselen ble lagt ned, slo de seg sammen og skapte sin egen bedrift. Nå gjør TeleRosa suksess med sine smykkeskrin.

Med nitti års kompetanse seg imellom, var det ikke snakk om å legge inn årene da de tre kollegene opplevde å miste jobben.

– Nei, med så mye kunnskap og erfaring, så gir det jo mening å kunne fortsette å bruke den, sier designer Trond A Hansen.

Nå gjør det Porsgrunnsbaserte firmaet det bra, og har allerede over førti forhandlere i flere fylker.

TAR VARE PÅ SØLVET

Men det nyskapende skrinet for oppbevaring av bunadssølv ble ikke skapt over natten.

– Nei, vi brukte vel halvannet år på prosessen, forteller de tre kollegaene når TA er innom.

– Det er jo nok av dem som produserer serviser og slike ting, så vi ville gjerne finne på noe eget og lage noe som ikke fantes på markedet fra før. Resultatet av arbeidet er et smykkeskrin, som både har en praktisk og dekorativ funksjon. Det ytre skrinet er laget av porselen og dekorert med bunadsmønstre, mens det indre skrinet er av plast.

– Problemet med sølv er at det blir svart i kontakt med luft. Derfor har vi laget et lufttett innerskrin. Det kan også tas ut og fungere som reiseskrin. Og det er tydelig at dette er et produkt som har vært savnet.

– Da vi undersøkte, fant vi raskt ut at det var forbausende mange som oppbevarte bunadssmykkene sine i små ziplock-poser, eller i esker. Men flotte smykker fortjener en god oppbevaringsløsning, og det føler vi at vi har fått til.

MØNSTERDEKOR

Det ytre porselensskrinet har mønsterdekor hentet fra ulike deler av de forskjellige bunadene.

– Det designet er også noe vi har jobbet mye med. Det er veldig viktig at dekoren har de riktige fargene. Det må stemme med bunaden.

TeleRosa-gründerne forteller at de intrikate smykkeskrinene blir produsert i Tyskland.

– Det var veldig viktig for oss at det skulle være den beste kvaliteten på porselenet, og det får vi der. Dette er ikke noe billigprodukt. Alt er nøye gjennomgått og gjennomarbeidet. I begynnelsen konsentrerte den lille bedriften seg om å lage skrin med motiv fra telemarksbunadene, men etter hvert har de begynt å utvide sortimentet.

– Nå har vi flere varianter. både Hardanger, Nordland, Vestfold, Romerike og mange flere. Etter hvert satser vi på å få med kanskje de 20–30 mest kjente norske bunadene. I tillegg har vi nøytrale skrin, med lys dekor.

- HELT UTROLIG

TeleRosa ble startet i januar 2014, og de første skrinene var klare for salg i september. Underveis i prosessen har de fire gründerne fått støtte fra både Innovasjon Norge og Vekst i Grenland. Og salget har gått strykende helt siden starten, på tross av at det lille firmaet ikke har reklamert for produktene sine.

– Det er helt utrolig. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger hele veien.

De inngikk også tidlig et samarbeid med Norsk Flid.

– Vi er kjempeglade for at de ville være med på dette. Nå får vi stadig flere utsalgssteder både i og utenfor Telemark. Vi har også en egen nettbutikk.

– Hva er målet?

– Vi skal tilby et kvalitetsprodukt, tvers gjennom. Smykkeskrinene fra TeleRosa skal kunne gå i arv i flere generasjoner.

Kommentarer til denne saken