Han har sett dette skummet før, men denne gangen var det verre enn noen gang.

- Nei, det er ikke noe unormalt med skum, men dette var ikke bare skum. Det var noe oljeliknende greier som hadde blandet seg med skummet - og det satt godt, forteller Fougner, som tok flere bilder av skummet som omringet båten hans.

- Bildene viser ikke det verste engang. Det var som om vi måtte brøyte oss vei. Skummet var som isfjell, forteller Fougner.

- Det er ganske ille

Etter hva han har hørt skal det være snakk om et kjemisk middel som har blandet seg med skummet.

- Det sies at det er et stoff som brukes i betongen. Det støpes under vann i kraftverket på Vrangfoss, og dette middelet gjør visst at betongen binder seg. Det løses dermd ikke opp i vann, forteller han, som nå er redd for dyr og fugler som lever i og langs vannkanten.

- Jeg kan jo vaske det bort, men jeg tenker mer på de som bor nedover langs Lanna, og ikke minst fuglene. Det er ganske ille.

– Naturlig

Vedlikeholdssjef i Statkraft, Olav Seltveit, forteller til TA at skummet kommer av naturlige årsaker.

Det er i forbindelse med tapping av vannet, der de slipper ut omtrent 120 kubikk per sekund, at skummet har har oppstått.

– Det har pågått i fire-fem uker og vil nok fremdeles være skum i vannet i én måned fremover.

– Når det er sagt, har jeg ikke sett det så ille som det er nå, sier Seltveit og referer til fredagens skumtilstand.

Han kjenner ikke den konkrete årsaken til at det nå har kommet så mye skum, men sier han tror det er en kombinasjon av alt vannet som fosser ned og blander seg med organisk avfall og luft.

All produksjon er nå stoppet i Vrangfoss på grunn av rehabilitering av aggregat og omløpsluke, så dette er ikke noe som forekommer eller vil forekomme hvert år.

– Samme type skum pleier å dukke opp ved Tokke kraftverk om høsten når det er stor vannføring i bekkene.