Gaustatoppen, som rager 1883 meter over havet, er på tredjeplass på lista over de "10 mest populære turene" ved den siste oppdateringen som ble gjort helt i slutten av juli.

I andre kvartal ble det av turportalen Ut.no rapportert om en økning i brukertrafikken på 81,5 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Dronning Sonja

Det er angitt et besøkstall på 81 994 for Gaustatoppens del. Lista toppes av "Dronning Sonjas panoramatur - Dronningstien" (Kinsarvik og Lofthus) med et tall på 87 689. Nummer to på lista er Romsdalseggen med 84 679.

Informasjonen fra turistforeninga/portalen er at 120 000 mennesker hvert år gjester Gaustatoppen og meldingen til tur-entusiaster er at mange mener fjellet er det vakreste i Norge. Videre: "Toppen byr på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge."

Trafikk-kaos i juli

TA har omtalt fjellet flere ganger i sommer, 17. juli ble det eksempelvis meldt om "trafikk-kaos på Gaustatoppen", og mange hundre biler stod parkert langs den uoversiktlige og svingete veien.

Politiet ble tilkalt. Førsteprioritet for politiet i dette tilfelle var å få trafikken i gang igjen, deretter var vurderingen om borttauing og bøtelegging ville være det riktige.