Inger Lise fikk navnet tilbake etter 35 år

STOR GLEDE: Det er Skatt sør som er saksbehandler for navneendringer. Inger Lise Lorange Lunde fikk svar på tre dager.

STOR GLEDE: Det er Skatt sør som er saksbehandler for navneendringer. Inger Lise Lorange Lunde fikk svar på tre dager.

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Inger Lise het Lorange Lunde til etternavn fram til rundt 1980. Da ble hun nektet å bruke Lorange. – Uten navnet har jeg følt meg halv. Å få navnet tilbake, tok 35 år.

DEL

– Da jeg fikk brevet fra Skatteetaten i forrige uke, ble jeg så glad at jeg begynte å grine, sier Inger Lise (57).

Hun er datteren til Eugen Lorange Lunde fra Roverud utenfor Kongsvinger og Anne Lise Grøtvik fra Skien.

– Mamma tok pappas etternavn da de giftet seg, forklarer Inger Lise. Moren hennes, Anne Lise Lorange Lunde, var operasanger i Oslo, før hun flyttet med familien til Skien. I flere tiår var hun leder av Skien barneteater.

– Mamma drev med barneteater på frivillig basis i alle år. Først i Festiviteten, deretter i Augustinkjelleren og på skoler før Skien barneteater fikk faste lokaler i Ibsenhuset, forteller datteren. På veggen har hun et flott maleri av sin avdøde mor.

– Faren min var sjømann. Han forsørget oss.

NEKTET BRUK

Inger Lise ble døpt Lorange Lunde. I over tretti år var dette etternavnet hennes. Plutselig fikk moren et brev.

– Det var fra en familie, som ikke ville at andre skulle hete Lorange. De skrev det på en annen måte, men var likevel så krasse mot mamma at hun byttet bort Lorange med pikenavnet sitt. Hun søkte om å beholde navnet, men fikk nei. Så resten av sitt liv het hun Grøtvik Lunde. Jeg har savnet å bruke pappas døpenavn Lorange, men som gift hadde jeg to etternavn. Da tenkte jeg ikke så mye på det. Da jeg ble skilt, følte jeg meg helt rar da jeg bare skulle hete Lunde. Det ble helt feil for meg. Halve livet har Lorange Lunde vært mitt navn, forklarer Inger Lise.

Hun søkte derfor om å ta tilbake Lorange i 2003. Det ble avslag.

– Årsaken var at navnet var så sjeldent. Da må andre med samme navn samtykke i bruk.

BESKYTTET

– Dersom et etternavn deles av flere enn 200 personer i Norge, er etternavnet såkalt fritt, forklarer Skatteetaten på sin hjemmeside.

– Et etternavn regnes som beskyttet dersom 200 eller færre personer i Norge heter det. For at du skal kunne ta et beskyttet etternavn, må alle som allerede heter det gi samtykke, opplyses det videre.

Inger Lise hadde ikke lyst til å gi seg. Lorange var tross alt farens døpenavn. Hun søkte på nytt i 2006.

ENKELT PÅ NETT

– Jeg fikk et nytt avslag. Jeg oppdaget etter hvert at det er blitt enkelt å søke om navneendring på nett, så i høst jeg bestemte jeg meg for å prøve igjen. Tidligere skrev jeg brev og lange forklaringer i søknaden. Denne gangen var det bare å fylle ut et skjema. Jeg fikk tak i pappas dåpsattest fra hjemstedet hans og sendte det til saksbehandleren. På tre dager fikk jeg svar. I forrige uke kom beskjeden om at jeg får tilbake etternavnet mitt. Jeg er så glad, sier Inger Lise med et kjempesmil.

SJELDEN

Skatteetaten opplyser at du kan ta et beskyttet etternavn dersom du har en tilknytning til navnet, for eksempel ved slektskap, ekteskap, adopsjon, steforeldreforhold eller fosterforeldreforhold. Saksbehandler tar kontakt med deg hvis det er behov for dokumentasjon.

Navneoversikten til Statistisk sentralbyrå viser at 56 personer i Norge har Lorange som etternavn. 51 menn heter Lorang som første fornavn.

Artikkeltags