- Ukjent for meg at de drev med halshugging

Foto: PST

Foto: PST

Artikkelen er over 4 år gammel

OSLO: Terrortiltalte Djibril Abdi Bashir (30) sier at han ikke deler ISILs syn, men han vil ikke si på hvilke omåder eller hvorfor.

DEL

Utspørringen av skiensmannen fortsatte på dag to i Oslo tingrett. Tirsdag måtte Bashir svare nærmere om sitt syn på terrororganisasjonen ISIL.

Det kom tydelig frem under vitnemålet at han er lite villig på å gå i detalj om sitt syn på terrororganisasjonen ISIL eller personer han har truffet og vært sammen med i Syria.

Aktoratet mener at Bashir har problemer med å fristille seg fra terrorganisasjonen.

LES OGSÅ: Dette bildet er fra en "trivelig" skogstur

- SETT MYE POSITIVT

- Jeg har sett mye positivt  fra ISIL når jeg var der, de gjør mye godt, men jeg deler ikke deres syn på andre fronter, forklarte tobarnsfaren fra Skien.

Da tingrettsdommer Geir Grindhaug ba ham utdype, vil ikke Bashir å svare.

-Du kan si jeg ikke deler deres syn, og avviste tingrettsdommerens ppfordring om å utdype på hvilken måte hans og ISIL' meninger skiller lag.

Senere i utspørringen tok aktor i saken, førstestatsadvokat Jan Glent, opp tråden og presset Bashir på hans syn på ISIL.

- Du er ikke så opptatt av sikkerheten min, husk at jeg skal leve et liv etter dette, svarer han Glent.

Bakgrunnen skal være at han er redd for sin egen og familiens sikkerhet.

- Jeg vil ikke si om jeg syntes den islamske staten er legitim, jeg er en meningmann og mener ikke noe om sånt, legger han til.

Bashirs forsvarer, Fredrik Brodwall understreket overfor TA det hans klient sier om egen sikkerhet.

- Dette har med hans egen sikkerhet i Norge å gjøre, jeg vil ikke tolke dette og ønsker ikke utdype noe mer rundt dette, sa Brodwall.

KJENNER IKKE TIL HALSHUGGINGER

Bashir sa at fremstillingen ISIL får i vestlig media er en helt annen enn den virkeligheten han opplevde under borgerkrigen i Syria.

- Det er ukjent for meg at ISIL drev og straffet folk med halshugging det skjedde aldri der jeg var, forklarte 30-åringen.

Aktor Jan Glent ønsket å vite hva skiensmannen syntes om avstraffelsen av den tilfangetatte jordanske piloten som nylig ble brent levende av ISIL.

- Det er ganske normalt å si at det strider mot islam å brenne folk levende, sa skiensmannen.

Han uttalte også at han er imot Norges innblanding i kampen mot ISIL i Irak og Syria.

- Dette er en sekterisk krig, at Norge skal sende soldater di blir som om Saudi-Arabia skulle sende soldater til Europa i konflikten mellom kristne og katolikker, sa Bashir.

BAR VÅPEN TIL FORSVAR OG VILLSVIN

Den ene av de to norskalbanske brødrene som var sammen med Bashir i Syria støttet hans vitnemål tirsdag. Også han forklarte at utgangspunktet for Syria-reisen var humanitært arbeid.

Ifølge norskalbaneren var det han som tok initiativet til å dra fra Syria og borgerkrigen.

- Jeg ringte Djibril og spurte om vi skulle komme oss ut, jeg turde ikke dette lenger, vi hadde gjort vårt, det var det, sa 28-åringen.

Tingrettsdommer Grindhaug spurte norskalbaneren om hvorfor han posterte med våpen sammmen med Bashir ute i skogen hvis de egentlig var hjelpearbeidere.

- Vi hadde våpen i tilfelle vi ble skutt på av syriske styrker, dessuten kunne vi jo bli angrepet av villsvin eller løse hunder, forklarte 28-åringen.

- Det tilsier ikke at hvis du har våpen så er du i krig, det er mye mer komplisert enn som så, la han til.

Også norskalbaneren bekrefter at Bastian Vasquez ikke likte at de dro fra Syria.

- Jeg er en fri mann, jeg kan gjøre som jeg vil, jeg trang ikke spørre ham om å dra, vi måtte dra fordi det var fare for livene våre, sa 28-åringen.

REAGERER PÅ BILDE

Bashir sa i retten tirsdag at han reagerer på at politiet har publisert det han mener er ensidige bilder av ham fra Syria. Skiensmannen siktet til bildene hvor han poserer sammen med tre andre bevæpnede menn, deriblant den kjente islamisten fra Skien, Bastian Vasquez.

- Jeg sendte hjem mange flere bilder til kona mi enn de dere har vist frem, blant annet flere bilder hvor jeg ikke har våpen, forklarte han.

Ett bilde skiensmannen trekker frem skal være et bilde som viser ham sittende i en bil ubevæpnet med militærjakke.

Bashir var ferdig med sitt vitnemål før lunsj tirsdag, resten av dagen ble satt av til de andre tiltalte.

Artikkeltags