Solberg kjøper Formo-anlegget for 30 mill.

KJØPER FORMOSENTERET: Gründeren Pål Solberg og sønnen Ole Bernhard kjøper      Formosenteret ved Porsgrunnsvegen for nærmere 30 millioner kroner.

KJØPER FORMOSENTERET: Gründeren Pål Solberg og sønnen Ole Bernhard kjøper Formosenteret ved Porsgrunnsvegen for nærmere 30 millioner kroner. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Solberg kjøper Formo-anlegget i Skien med ambisjon om å vokse videre på salg av person- og nyttekjøretøy og i ettermarkedet for servicetjenester.

DEL

Gründer og hovedaksjonær i den familiedrevne bilgruppen, Pål Solberg (70) kjøper 3000 kvadratmeter bygningsflate og 18 mål tomt for nærmere 30 millioner kroner og legger eiendomsmassen i familieeide Solinvest AS.

– Vi valgte å foreta et rent eiendomskjøp for å unngå en mulig usikkerhet ved å overta aksjene i Formosenteret AS, forklarer Pål Solberg.

SALGSPROSESSEN

Bilforhandler Brian Formo valgte å selge eiendomsmassen i kjølvannet av at Formo Bil AS, som nå er konkurs tidligere hadde mistet rettighetene til å forhandle Mazda, Subaru og Hyundai. Salget var simpelthen for dårlig.

Daglig leder for Solberg-gruppen Ole Bernhard Solberg (34) er godt fornøyd med kjøpet.

– Vi har akutte plassproblemer utendørs. Gruppen har ekspandert kraftig de siste årene og en bedre parkeringsløsning for våre kunder og oppstilling av våre ny- og bruktbilpark tvang seg fram, forklarer han.

Den nye bygningsmassen som nå er overtatt vil i første omgang bli benyttet for verkstedtjenester og salg av nyttekjøretøy. Deler av arealet tilbys for leie.

FÅR HELE KRYSSET

Med dette oppkjøpet vil familien Solberg gjennom sitt eiendomsselskap Solinvest AS eie fire store bygningskropper med førsteklasses beliggenhet tett inn til Porsgrunnsvegen mellom Skien og Porsgrunn.

Pål Solberg sier forhandlingene med Brian Formo om kjøp av bygningene har pågått over nesten ett år. Han opplever kjøpsprisen som fair. Til sammenlikning betalte Gisle Valen i Autostrada-gruppen 21 millioner kroner da han for en stund siden kjøpte Birger Lie bygget i det samme nabolaget. Den tomta er på 6–7 mål med omkring 2000 kvadratmeter salgsflate.

GOD VEKST

Solberg gruppen omfatter bilforhandlerne Solberg Bil As, Bilsalongen AS og flere eiendomsselskap. De ulike selskapene er så igjen eid av Pål Solberg og hans tre barn Åste, Ole Bernhard og Hanne Kristin direkte eller via eiendomsselskapet Solinvest AS. Sammen med Funnemark i Porsgrunn er Solberg gruppen den eneste gjenværende familieeide bilgruppen av noen størrelse i Telemark. Familien har lagt betydelig investeringskapital i nye bygg og den løpende driften siden den første etableringen ved Porsgrunnsvegen for omkring 15 år siden.

BILFORRETNINGENE

Solberg gruppen leverte i 2014 totalt 2350 nye og brukte biler mot 1850 året før. Bakteppet for ekspansjonen var en bokført egenkapital på solide 47 millioner kroner ved utgangen av 2013. Solberg Bil AS, som forhandler Ford økte i fjor omsetningen med 27 prosent og endte på 251 millioner kroner. BMW-forhandler Bilsalongen solgte i 2014 bilder for 287 millioner kroner som er en økning på 36 prosent.

Pål Solberg avventer det endelige 2014 regnskapet men understreker det blir markert bedre enn i 2013 da gruppen samlet endte på 11 millioner kroner i overskudd før skatt.

– Det har skjedd mye den siste tiden. Vi har kjøpt ut Ford fra Jorkjend og sikret oss Bil X-tra bygget på Kjørbekk, sier han.

Artikkeltags