Kanskje bestemor ikke liker boka du har kjøpt til henne til jul. Da er det viktig at du har fått med deg byttelapp fra butikken. Å legge en byttelapp sammen med julegaven er like viktig som navnelapp utenpå gaven, skriver siste.no.

Ikke bytterett

Mange tror det finnes bytterett i det norske lovverket. Det gjør det ikke.

– Bytte av gaver er en frivillig ordning med lange tradisjoner, men det er likevel butikkenes regler som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk. Det uttaler forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.

Derfor er det lurt å spørre i butikken om gaven kan byttes, og i så fall få med en byttelapp.

– Tanken er at butikken skal kunne selge varen på nytt. Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake. Å bytte så raskt som mulig, er også lurt, sier Flønes.

Bytt i romjulen

Hvis du får en genser som ikke passer, en bok du har lest eller noe annet du gjerne vil bytte, er det best å bytte i romjula. Mange julegaver kommer på salg i januar, så det vil lønne seg å bytte før salget starter.

– Om gaven du fikk til jul selges til halv pris i januar, er verdien på julegaven falt tilsvarende. Du har kun krav på å bytte varen, forklarer Ingeborg Flønes.

Dersom du ikke finner noe som faller i smak i romjulen, kan en tilgodelapp være en god løsning. Men også for tilgodelapper er det butikkenes regler som gjelder.

– Tilgodelapp er en service fra butikken, som står fritt til å utforme sine egne vilkår. Hvis ikke utløpsdato er nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år. Noen butikker tilbyr også åpent kjøp. Det betyr at du blant annet kan få penger tilbake, men det må avtales spesielt. Sjekk utløpsdato og eventuelle begrensninger, anbefaler Flønes.

Angrerett på nettet

Har du kjøpt gaven kjøpt på internett, har du ikke bytterett i romjula. For nettbutikkene er det ikke etablert samme byttetradisjon som i en fysisk butikk. På den annen side kan du ha angrerett. 

– Er gaven kjøpt i en norsk eller en EU/EØS-tilknyttet nettbutikk, er det 14 dagers angrerett fra den dagen varen kom frem til kjøper. Ligger det ikke byttelapp ved gaven, så spør den glade giver om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Det kan hende du fortsatt har angrerett, påpeker Forbrukerrådet.

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet. Skal du bruke angreretten din, må du huske å gi skriftlig melding til selger og betale for returen.