Gå til sidens hovedinnhold

Første store PIT-navn klart

Artikkelen er over 6 år gammel

Porsgrunn internasjonale teaterfestival feirer 20 år til sommeren. Nå er første store navn klart. – Det blir første gang amerikanske Double Edge Theatre spiller i Norden, forteller Hans Petter Eliassen og Trond Hannemyr.

Porsgrunn internasjonale teaterfestival er kjent for å ha introdusert scenekunst i Norge som ellers aldri ville bli vist på disse kanter. Også i år legges lista høyt. Festivalen feirer tross alt 20 år. Det skal markeres. Fra før er nyoppsettingen av «Smuglere» nesten utsolgt, det til tross for ekstraforestillinger.

– 90 prosent av billettene er allerede i februar revet bort, smiler Trond Hannemyr.

ET KUPP

– Amerikanske Double Edge Theatre er et kompani vi har ønsket å vise vårt publikum lenge, forteller Hannemyr.

Han er nylig tilbake fra en tur til bygda Ashford i USA, et par timers kjøring fra Boston, Massachusetts. Her på landsbygda drives det teater på en gård i stor skala, med scene og øvingsrom på låven. Her bor studenter, skuespillere og samarbeidspartnere sammen, driver gården og jobber med nye oppsettinger.

– Forestillingene er preget av en fysisk spillestil, med sterkt visuelt preg. Bildene og handlingene, musikken og lydlandskapet forteller historien – helt uten tekst, forklarer Hannemyr.

Forestillingen «The Grand Parade» tar for seg hele det forrige århundrets mest ikoniske øyeblikk. Verdenskrigene, månelandingen, drapet på Kennedy, fremveksten av forbrukersamfunnet med fjernsyn og rockemusikk.

TOUR DE FORCE

– Kompaniet bruker teknikker fra det fysiske teateret, slapstick, sirkus, dans musikk og multimedia, forteller Hannemyr. Han kaller forestillingen en «tour de force» gjennom det forrige århundre, der et stort scenerigg virkelig fyller scenen både i høyden og bredden.

– Trailerne på nettet klarer ikke å formidle hvor spektakulært dette er, sier han.

Hans Petter Eliassen tror at det vil være noe for både ung og gammel i stykket.

– Vi håper jo de yngre også finner veien til teateret når jubileumsfestivalen starter i juni. Dette stykket vil nok appellere til de fleste aldersgruppene.

STORT Å FÅ TIL NORGE

Grenland friteater kom i kontakt med Stacy Klein, grunnleggeren av Double Edge Theatre allerede på en festival i Cardiff i 1986, og har i mange år hatt et ønske om å få kompaniet til Porsgrunn. Men det er både et stort økonomisk løft og en stor logistikkoperasjon å få det hele til Norge.

I år var de heldige. Den ene halvdelen av teaterproduksjonen står lagret i Moskva. Det gjorde at kostnadene ble redusert. Teateret kommer i tillegg med 15 personer, så det er mye som skal gå opp.

– Bare å rigge scenen tar tre dager. Scenografien består av to sett, men siden det ene står i Moskva sparer vi litt på frakt, opplyser Hans Petter Eliassen.

– Dette stykket er friskt, spenstig og ung i uttrykket!

Fremdeles er ikke alt på plass foran jubileumsfestivalen. En bok er på trappene og flere store navn skal bookes før juni. Men herrene Hannemyr og Eliassen er i rute og lover at flere godbiter er i vente.