Gå til sidens hovedinnhold

Taper store penger på ny ordning: - Det er klart at dette er alvorlig

SKIEN: Den nye omstridte spillegrensen hos Rikstoto setter travsporten i vanskeligheter.

For abonnenter

I starten av 2021 rullet den nye tapsgrensen ut hos Rikstoto, og den har mildt sagt møtt mye motstand i travmiljøet. 20 000 er nå det maksimale man kan tape i måneden. For Klosterskogen sin del så er det ingen umiddelbare fare for drift eller for tapte arbeidsplasser. Daglig leder i Klosterskogen Travpark Glenn Anda Pettersen forklarer at grunnen til det er at de har satt av ti millioner kroner fra i fjor for å dekke over den tapte inntekten. Likevel ser han alvorlig på utviklingen.

– Selv om vi har avsatte midler så er det klart at dette er alvorlig. En nedgang på 13–14 prosent i januar er faretruende, og konsekvensen nasjonalt er jo i 500 millioner-klassen, noe som sier alt om utfordringen vi nå står ovenfor, forteller han til TA på torsdag.

Kritisk til politikerne og vedtaket

Anda Pettersen setter spørsmålstegn ved om det nye systemet er oppfattet korrekt fra det politiske vedtaket ned til faktisk gjennomføring.

– Vi sitter med en følelse av at dette ikke er helt gjennomtenkt når det kommer til konsekvensene, og jeg vet ikke om politikerne har fått det de egentlig har bedt om. De ønsker en ordning som ivaretar spilleren, bransjen og alle arbeidsplassene som er tilknyttet sporten, men det kan virke som om de ikke har oppfattet hvordan dette kommer til å påvirke virksomheten vår, sier han.

Tror du dette er starten på slutten for travsporten?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi må forholde oss til en ny hverdag, og det kan godt hende at den må skaleres annerledes, men at det er slutten synes jeg det er for hardt å si.

Storspillerne finner andre steder å spille

– For mannen i gata er sikkert dette tiltaket veldig bra, spesielt for dem som ikke tåler spill, men for storspillerne som styrer mye av omsetningen til travsporten så ser det mørkt ut, fortsetter han.

For mange er det helt utenkelig å være i nærheten av å spille for 20 000 i måneden, men storspillerne risikerer å nå grensen på en dag. De ser da til andre steder som den svenske konkurrenten til Rikstoto, og også til utenlandske bookmakere som stadig øker utvalget på travspill i takt med mange nå ser etter andre muligheter for å få spilt.

– De største spillerne er kunnskapsspillere på øverste nivå. Travspill kategoriseres ikke i den røde sonen til Lotteritilsynet, så dette er synd for dem. Man skal huske på at storspillerne er enormt viktig for travet, for det er de som bygger pottene som gjør at mannen i gata synes det er interessant å spille, avslutter Anda Pettersen.