Sju forskjellige låter som Symre Taugbøl Bang har skrevet siden ungdomsskolen og til siste år på videregående har kommet med på hennes første album «YMSE».

– Jeg har valgt ut de sju som jeg har villet spare på, forteller hun.

Gir ut cd

Første september ble musikken tilgjengelig på cd.

– Siden det er mitt første album tenkte jeg at det er morsomt å ha noe håndfast og noe fysisk. Man tjener jo heller ikke noe på strømmetjenestene, da må man bli lyttet til veldig mange ganger, sier Taugbøl Bang.

Men første oktober blir albumet også tilgjengelig på strømmetjenestene.

– Jeg ville ha kun cd-en ute først slik at de som ønsker kan støtte det, sier Taugbøl Bang og legger til at det har vært veldig hyggelig med både venner, familie og bekjente som har kjøpt cd-en hennes.

Folkelig

Albumnavnet «YMSE» kommer av den gode blandingen av forskjellige låter.

– Albumet består fifty-fifty av låter som har et humoristisk preg og ballade-aktige låter. Jeg tror det skal være noe for alle, forteller hun.

Alle låtene er på norsk, for det er det hun synes er mest naturlig å synge på. Musikken beskriver hun som folkelig.

– Jeg prøver også å følge litt med på det andre på min alder gir ut, men jeg føler at mye av det er uironisk, og trist og leit og jeg har lyst til å være en motvekt til det. På albumet får du for eksempel en låt som handler om å føle seg som en "godt brukt klut", og hvordan det lønner seg å synge på nynorsk. Det er veldig folkelige låter og jeg synes teksten skal være i fokus, sier Taugbøl Bang.

Målgruppa er det litt eldre publikummet.

– Det er de jeg har spilt mest for og liker best å spille for. Jeg har ikke som mål å bare appellere til folk på min egen alder. Jeg synes det er morsommere å være folkelig, sier hun.

– Deilig å ha det ute

Klassekameraten Jørgen Johan Stykket fra musikklinja i Skien har hjulpet henne med å produsere låtene.

– Jeg reiste ikke i noe proft studio. Det er dyrt og så har man ikke så god tid, forklarer Symre.

De startet arbeidet i april, og hun forteller at prosessen tok noe lengre tid enn hva hun hadde sett for seg.

– Siden det har vært litt koronastengt så tok det litt lengre tid, men nå er det veldig deilig å ha det ute, sier hun.

Låtene på albumet har hun allerede rukket å teste ut live.

– Jeg spiller med loop-pedal, og mange av låtene er bygd opp slik at jeg skal klare å spille de alene live. Siden jeg har spilt de fleste live tidligere ble det lettere å spille de inn, for da visste jeg hvordan jeg ville ha de, forklarer hun.

Fra før av har hun gitt ut en folkesang som hun har arrangert på nytt. Dette er dermed første gang hun gir ut musikk med egne tekster.

– Det er moro og litt skummelt. Jeg er glad for at jeg har fått testa ut låten live slik at jeg vet litt hva andre synes. Det er jo litt personlig, og derfor synes jeg det er viktig å ikke ta seg selv for høytidelig, men ha litt humor på det, sier Taugbøl Bang.

Hun forsøker å ha et avslappa forhold til musikken og ser på dette som en god øving til senere.

– Jeg føler at hvis en er veldig seriøs på det man gjør blir det mer skummelt og man tar seg nær av ting. Om man blir for nøye ender man opp med å aldri tørre å gi ut noe, sier hun.

Bachelor i gitar

Taugbøl Bang er nå student i Bergen på Griegakademiet. Her studerer hun en bachelorgrad i utøvende jazzgitar.

– Målet er ikke å bli en ren jazzmusiker, men jeg synes læringsmetoden er smart. Man får en god tilnærming til teori og teknikk, og da får man mindre begrensninger når man skal skrive musikk senere, sier hun.

For det er det som er målet – å lage egen musikk.

På studiet kommer hun også til å få utfordre seg selv på samspill.

– Det synes jeg er litt skummelt og vanskelig. Jeg spiller mest alene, men her er det fokus på samspill så jeg håper jeg kan få spilt en del med de andre studentene og øve på det. Mange tenker jo kanskje at det er mer skummelt å spille alene, men for meg er det omvendt. Man er naturligvis best på det man har øvd mest på, forklarer hun.