Sykehuset bruker så komplisert språk at selv kommunikasjonssjefen sliter

FORKORTELSER: Kommunikasjonssjef, Lars Kittilsen ved Sykehuset Telemark, sliter selv med å forstå alle forkortelser som sykehuset benytter seg av.

FORKORTELSER: Kommunikasjonssjef, Lars Kittilsen ved Sykehuset Telemark, sliter selv med å forstå alle forkortelser som sykehuset benytter seg av.

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Sykehuset Telemark har fått diagnosen substantivsyke, komplisert ordbruk og forkortelsessyndrom.

DEL

På Sykehuset Telemark (ST) benyttes det ofte et så komplisert språk, at selv de beste kan ha problemer med å holde følge.

– AD brukes for administrerende direktør. Hvorfor ikke skrive hele yrkestittelen slik at folk forstår hvem det er, sier kommunikasjonssjef ved Sykehuset Telemark, Lars Kittilsen.

Kittilsen innrømmer at også han sliter med alle forkortelsene som sykehuset benytter seg av, deriblant BUP og PET og opptil flere versjoner av LIS.

- EKSKLUDERNDE

- Navn på avdelinger bør skrives fullt ut. Jeg skjønner at ansatte benytter forkortelser. For dem er betydningen en selvfølge, men det er ekskluderende. Derfor er det så bra at vi har brukerutvalget, som påpeker at informasjonen er vanskelig å forstå og lite tilgjengelig med medisinske uttrykk og substantivsyke. Skriv kreft og ikke cancer, sier Kittilsen som eksempel.

På det siste møtet til brukerutvalget, utvalget som representerer pasientene, var det flere som klødde seg i hodet.

- Barne- og ungdomsmedisinsk seksjon forkortes BUMS, men hvem skjønner det når dette ikke er nevnt i dokumentet? MU betyr medarbeiderundersøkelse og Q benyttes som forkortelse for kvartal.

Derfor har har sykehuset nå fått skrevet ned rundt 100 forkortelser i full lengde i en ordliste, og effekten er allerede merkbar.

- GOD RESPONS

– Responsen er god fra sykehusansatte som skriver dokumenter. Nå ser jeg oftere at forkortelser er forklart i sin helhet i dokumentet, sier leder av brukerutvalget ved ST, Idar Grotle.

– Ordlista som nå er utarbeidet, er et levende dokument, sier Grotle, som tror lista vil bli forlenget ganske raskt med forklaringer på diagnoser og flere medisinske undersøkelser.

- EKSTREMT VIKTIG MED TYDELIG SPRÅK

– God og tydelig informasjon i et normalt språk, er viktig for å redusere feil og misforståelser, presiserer Grotle.

– På et sykehus er det ekstremt viktig med et tydelig og pasientvennlig språk. Ordlista er delt internt med ansatte. Framover skal vi være litt vaktbikkje når vi ser dokumenter som er vanskelige å forstå, lover kommunikasjonssjef Kittilsen.

Artikkeltags