Gå til sidens hovedinnhold

Sykefraværet hos Nav har gått ned med hjemmekontor

SKIEN: Nav-direktør for Vestfold og Telemark, Terje Tønnessen, sier at det er flere årsaker til nedgangen i deres interne sykefravær.

Gjennomsnittlig sykefravær hos Nav Vestfold og Telemark for 2019 var på 6,12 prosent, mens det for 2020 endte på 5,71 prosent. Som kjent sørget koronapandemien for at Norge ble «stengt ned» i midten av mars i fjor, og da innførte mange bedrifter og etater hjemmekontor.

I november 2019 var sykefraværet hos Nav Vestfold og Telemark på 6,95, mens det samme måned i 2020 var på 4,76 prosent. I desember 2019 var sykefraværet på 6,02 prosent, mot 4,48 samme måned i 2020.

– Så vi har hatt en ganske bra reduksjon i sykefraværet, konstaterer Terje Tønnessen, som er direktør for Nav Vestfold og Telemark.

- Mer fleksibilitet

– Med hjemmekontor kan du nok justere arbeidshverdagen din litt annerledes. Hvis du for eksempel hangler litt, så kan det nok være noe mer fleksibilitet, og terskelen er litt høyere for å melde seg syk, mener Tønnessen.

Han sier at ved for eksempel en forkjølelse, kan man med hjemmekontor justere arbeidstida si litt og begynne litt senere på dagen, mens man ellers kanskje ville ha meldt seg syk.

– Men det er flere årsaker til nedgangen i sykefraværet. Koronapandemien har også ført til at det er mye mindre influensa og generelt mindre smitte i samfunnet, sier Tønnessen, som påpeker at man er mindre utsatt for smitte på et hjemmekontor.

– Vi har også lært en del av hjemmekontor, så det er noen fordeler. Samtidig har pandemien lært oss litt om renslighet og smittevern, sier Tønnessen.

Han understreker at det er viktig for Navs ansatte å treffe brukere og andre samarbeidspartnere ansikt til ansikt, og derfor håper han, i likhet med alle andre, at arbeidsdagene deres snart skal bli litt mer normale igjen.

– Hvis vi skal klare å lage gode relasjoner til brukerne og skape tillit, så kan vi ikke bare gjøre det via telefon eller digitalt, sier Tønnessen.

I forhold til sykefraværet for i år hos Nav Vestfold og Telemark, har Tønnessen et klart mål.

– Målet er å komme ned på under fem prosent, sier Tønnessen.