Trygt å vaksinere seg

– viktig å vaksinere: Kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen opplyser at Fredrikstad har en høyere vaksinedekning en snittet for landet. Vaksineringen må holdes oppe.

– viktig å vaksinere: Kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen opplyser at Fredrikstad har en høyere vaksinedekning en snittet for landet. Vaksineringen må holdes oppe. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– At det er bra for kroppen å få meslinger er feil. Vaksinasjon er nødvendig, sier kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen.

DEL

I en pågående debatt i riksmedier om vaksinasjon har foreldre forsvart at de ikke vaksinerer barna mot meslinger. 
 

REAGERER

Kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen i Fredrikstad reagerer på påstanden fra vaksinemotstandere om at det er riktig å la kroppen få meslinger.

– Motstanden mot å vaksinere kan føre til oppblomstring av sykdommer som vi vil utrydde, påpeker Danielsen overfor Fredriksstad Blad.
USA har hatt et større meslingutbrudd som er knyttet til manglende vaksinasjon.

– En påstand er at vaksinasjon kan øke sannsynligheten for å få autisme, noe som er grundig tilbakevist, sier hun.
Disse holdningene ser heldigvis ut til å være lite utbredt i Fredrikstad. Kommunen har en høyere vaksinedekning enn landsgjennomsnittet.

HURTIGUTVIKLET VAKSINE

Ifølge Folkehelseinstituttet ble 2,2 millioner nordmenn vaksinert mot svineinfluensa i 2009-2010, 45 prosent av befolkningen. Produksjon av vaksiner følger et standardisert program, utviklet gjennom tiår og med svært lav risiko.

Men svineinfluensavaksinen ble hurtigutviklet for å stanse en verdensomspennende epidemi. Bivirkningene kom likevel som en stor overraskelse.

– Det var en akutt situasjon. At det oppstår slike bivirkninger av vaksiner er ekstremt sjeldent, påpeker Danielsen.

Folkehelseinstituttet mener at flere bør vaksinere seg mot sesonginfluensa. Ifølge en rapport fra 2014 om folkehelsen i Norge anbefaler Verdens helseorganisasjon at minst 75 prosent i risikogruppene vaksineres. Dekningen i Norge er under 50 prosent.  Instituttet vil øke kunnskap og forsøke å endre holdninger til vaksinasjon.

Artikkeltags