Mange rammet av influensa

ØKER: Overlege Dagfinn Skaare melder nå om høy influensaaktivitet.

ØKER: Overlege Dagfinn Skaare melder nå om høy influensaaktivitet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Årets influensaepidemi er over oss for fullt.

DEL

Overlege Dagfinn Skaare ved Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold opplyser at over 20 prosent av prøvene som ble analysert for influensa siste uke er positive.

Han karakteriserer aktiviteten som høy og stigende av influensa A, og lav til moderat aktivitet av influensa B. Hvor mange som er blitt syke har han ikke oversikt over. Mye tyder på at vi ikke har nådd toppen.

– Hvor kraftig den vil bli er det vanskelig å uttale seg om, sier Skaare til TB.no.

Folkehelseinstituttet melder at influensavirusinfeksjoner har økt kraftig fra uke tre til uke fire. Siste uke ble 2.110 prøver analysert, hvorav 480 var positiv for influensa A og 180 for type B.

MANGE INNLEGGELSER

Flere personer er blitt så syke at det har vært nødvendig med behandling på sykehus. Siden influensaen startet i uke 40 i fjor er det påvist influensavirus hos 425 innlagte pasienter. Flertallet er eldre, men man ser nå en økning av innleggelser i gruppen fra 25–59 år og fra null til fire år.

Hvis man befinner seg i risikogruppene og ikke har tatt vaksinene ennå, er det ikke for sent. Det tar cirka to uker fra vaksinen settes til den gir beskyttelse.

VIRUS HAR ENDRET SEG

Hvor god beskyttelsen blir i år er imidlertid litt uvisst.

Ifølge Folkehelseinstituttet viser det seg at halvparten av influensa A-virusene som er påvist i Norge, har endret seg noe sammenlignet med vaksineviruset. Det kan medføre redusert beskyttelse.

Ved typisk influensa kommer symptomene brått, med feber, muskelsmerter, hodepine, påvirket allmenntilstand og tørrhoste. Mageplager er sjeldne, men diaré kan opptre, spesielt hos barn. Influensaen varer oftest fra sju til ti dager.

Over 20 prosent av dem som blir smittet, har få eller ingen symptomer, men de kan smitte andre.

Influensaen smitter ved såkalt nærdråpesmitte. Man kan også bli smittet ved direkte kontakt, og i noen tilfeller kan smitte sveve i lufta.

Artikkeltags