Gå til sidens hovedinnhold

Svømmer for medaljer

STAVANGER: Eirik Vinje Olsen (17) ble nummer fire i juniorklassen på 200 medley under helgens Nordsjøstevnet i Stavanger. Poseidon-gutten svømte ikke finalen på den doble distansen.

– Da den gikk var vi i bilen på vei hjem, sier Eirik som er Poseidon sin klart heteste medaljekandidat under NM på hjemmebane om ikke Ine Marie Andersen blir kvitt sine ryggproblemer.

Det er både junior og senior NM kortbane i Porsgrunn. Poseidon-gutten understreker at han ikke kan hevde seg i seniorklassen. Til det er nivået for høyt.

– Klaffer alt kan det kanskje bli medalje på en av medleyøvelsene blant juniorene, sier Eirik. Da han perset seg med nesten to sekunder til 2.12,96 på 200 medley var Eirik beste 2003 modell. Han var et sekund bak bronsen da det ble fjerdeplass.

– De to beste var helt i en klasse for seg. Det var imidlertid veldig tett bak meg på resultatlistene her i helgen. Nå er det viktig å treffe med oppkjøringen inn mot mesterskapet på hjemmebane. Skal det bli pallplass må jeg nok ned rundt 2.10, sier Poseidon-gutten som mener det burde være fullt mulig.

Slo gjennom i fjor

Fjorårets kortbane-NM for junior for nøyaktig et år tilbake ble Eirik sitt store nasjonale gjennombrudd. Poseidon-gutten fikk da to juniorfinaler der han ble seks og sju.

– Da hadde jeg stått på stedet hvil veldig lenge. Siden den gang har egentlig prestasjonskurven bare pekt en vei. På grunn av nedstengningen og veldig lite stevner vil imidlertid 2020 sesongen alltid framstå som noe helt spesielt, understreker han.

Eirik var fornøyd med sine prestasjoner i Stavanger. På 400 fri perset han seg med fem sekunder da ble det niendeplass. På 200 rygg ble det pers med tre sekunder da han ble åtte.

– Synd jeg ikke fikk prøve meg på 400 medley. Det hadde vært morsomt å se hvor lang jeg kunne svømt ned min bestetid på det som lett blir min beste NM-distanse, avslutter han.

Eirik er kvalifisert på seks øvelser under junior på NM. Han har bare seniorkrav på 200- og 400 medley.

I norgestoppen

Nordsjøstevnet favner over alt fra utøvere på 13 år til og med senior. Det ble satt en rekke norske rekorder i Stavanger denne helgen. Stevnet har i mange årsklasser tøffere kvalifiseringskrav enn NM, og det er begrensninger på deltakerantallet også vanlige år.

På grunn av koronatiltak var det denne gang ingen utenlandsk deltakelse, og svømmerne konkurrerte bare mot jevnaldrende. Det ble svømt gruppevis fra morgen til kveld.

– Flere av våre viste at de tilhører norgestoppen i sine aldersklasser. På junior-NM er det trolig i første rekke Eirik vi må feste vår lit til, men helgens resultater viser at flere av våre unge er i fin utvikling, sier trener Glenn Cudmore. Han understreker at Eirik er junior neste år også, og at klubbens øvrige toppsvømmere har både to, tre og fire år igjen i aldersbestemt.

– Det er derfor for tidlig å forvente topplasseringer under årets mesterskap på hjemmebane, understreker han.

Julian Rennesund (16) og Samanta Pepevnik (15) tok begge medaljer i helgen. Samanta ble nummer to på 100 meter rygg og 100 medley, mens Julian ble tre på 50 fri.

– Veldig bra, oppsummerte de to som også var de beste på UM (NM for 14–16 år) for noen uker siden i Tromsø. Da ble de fem og seks på sine favoritter.

Samanta droppet favoritten 200 meter rygg i helgen.

– Jeg prioriterte 400 medley den dagen, presiserer hun. Samanta perset seg klart på det meste hun svømte. Det ble også fjerdeplass på 50 butterfly, og femte på 100 meter rygg.

– Jeg satte flere fine personlige rekorder, oppsummerer hun.

Julian satte en liten pers da han gjorde 24,79 på 50 fri.

– Mitt sportslige høydepunkt i helgen, oppsummerte Julian som også ble fem på 100 meter rygg. Også det på personlig rekord.

Lovende

Aurora K. Pflug (14) er en virkelig lovende svømmer. Poseidon-jenta ble seks og sju på de to korte ryggøvelsene. Hun svømte i jenter 15. I sin årsklasse var hun nest beste svømmer begge dager på ryggsvømmingen.

– Aurora tar stadig nye steg. På øvelsene der hun ble seks og sju var hun påmeldt som nummer 12 og 16. Dette lover bra for framtiden, roser trener Cudmore.

– Spesielt min 50 rygg var bra. Etter 32,21 her i helgen har jeg perset meg med over to sekunder på tre uker, sier Aurora som virkelig er i slag.

– Jeg var like bak kravet til junior NM på 100 rygg. Det gikk ikke, beklager Aurora som ikke får svømme individuelt under mesterskapet på hjemmebane.

– Nordsjøstevnet er derfor årets viktigste konkurranse for meg, avslutter hun.

Det var flere Poseidon svømmere som var kvalifisert for helgens stevne. Anders Valdar ble nummer fem i seniorklassen på 200 medley. Han svømte sekundet svakere enn Eirik Vikje Olsen på øvelsen.

Kaisa H. Dalene (16) satte flere klare personlige rekorder. Hun ble som best nummer 12 på 50 fri. Andreas I. Aamodt (17) ble nummer ni på 200 meter rygg. Leon Magnusson (15) ble nummer ni på 100 rygg, og Sunniva Pedersen (15) ble som best nummer til på 100 rygg.