Det kom inn melding på melding på melding med advarsler, sier ett av ofrene.

– Jeg tror det er best at vi to ikke snakker sammen mer, din jævla hore, var det siste han sa til TA da vi kontaktet ham i februar i fjor.

Tirsdag 22. mars må 32-åringen møte i Telemark tingrett i Kviteseid for å svare for de mange forholdene. Tiltalen er på 16 punkter – de fleste av dem gjelder salg av jakt han ikke disponerte.

Ifølge påtalemyndigheten startet bedrageriene tokkemannen er tiltalt for lørdag 30. mai 2020. Da fikk han en mann til å overføre 8000 kroner for en Samsung S20 mobiltelefon.

Det er ikke første gangen telemarkingen har svindlet folk.

19. juni 2020 begynte jaktbedrageriene. Da overførte to jegere 10 000 kroner som forskuddsbetaling for to jaktkort på villrein. 10 dager senere narret han lederen av et jaktlag til å betale ham 7500 kroner for å leie småviltjakt og en hytte på åremål.

Tre uker senere overførte en ny jeger 10 000 kroner – for jakt i rypeterreng og leie av en hytte.

Pengene strømmet inn

TA har tidligere snakket med noen av jegerne som ble lurt. De fortalte at da de ville sjekke hva de skulle betale for ble de invitert til en gård og ble budt på både kaffe og prat før de ble vist rundt i det aktuelle terrenget.

For noen av jegerne begynte alarmklokkene først å ringe da de møttes i samme jaktterreng de begge hadde leid.

24. juli 2020 fikk han en representant for et jaktlag til å overføre 12 000 kroner. Også dette var for rypejakt og hytteutleie for en gitt periode. I samme tidsperiode overførte en annen jeger 5000 kroner for samme jakt – innenfor samme jaktperiode.

Etter dette fortsatte jaktsalget ufortrødent. Diverse jegere betalte inn summer som 7000 kroner, 12 000 kroner, 17 000 kroner, 11 000 kroner, 8000 kroner og 10 500 kroner. Alle kjøpte en eller annen form for jakt og tilgang på hytte.

Advarsler

I romjulen 2020 og utover i januar og februar 2021 begynte han å selge andre ting. Vegard Høgsteggen fra Trøndelag sto frem i TA med historien sin.

– Jeg la ut en melding under «ønskes kjøpt» på Facebook om et ekstralys på snøskuteren min. Da tok han kontakt og sa han hadde et slikt lys. Jeg spurte hva han skulle ha for det og han sa halv pris av ny. Det var jo greit. Ti minutter senere tok han kontakt med meg på nytt. Da sa han at han også hadde en veske som man kan montere på styret til snøskuteren – som han også ville selge meg, sier Høgsteggen.

Høgsteggen tenkte det kunne være noe han hadde bruk for og selgeren forlangte 2000 kroner for ekstralyset og vesken.

– Jeg sa jeg kunne betale 1700 kroner og det var greit. Han lovet å sende varene neste dag, sier Høgsteggen.

Han så ikke snurten av snøskuterdelene.

Høgsteggen gikk deretter inn på Facebook-siden han opprinnelig hadde annonsert etter deler på og spurte om det var andre som hadde erfaring med denne selgeren.

– Da kom det inn melding på melding på melding med advarsler, sier han.

32-åringen fra Tokke er også tiltalt for å ha solgt et kikkertsikte for 6650 kroner og to andre mobiltelefoner til henholdsvis 5000 og 4500 kroner. Ingen av kjøperne fikk det de betalte for.

Samlet fikk 32-åringen inn 135 850 kroner gjennom de ulike bedrageriene han nå står tiltalt for. Noen av de fornærmede skal ha fått pengene tilbake. Ifølge tiltalebeslutningen vil det bli lagt ned påstand om erstatning til andre som ikke har vært like heldige.