Fagforbund og Ap sier nei til ny klassekamp

ET GODT SYSTEM: – Dagens arbeidsmiljølov er et system som fungerer. Vi trenger ingen svekkelse i arbeidstakernes rettigheter slik det nå legges opp til gjennom å åpne for midlertidige ansettelser utover dagens regelverk, sier ordfører i Hjartdal, Sven Tore Løkslid (Ap), leder i Fagforbundet Telemark, Vidar Stang, og lokalleder i Fagforbundet, Arvid Lia.       Her avbildet ved arbeidermonumentet ved bok- og blueshuset som LO Notodden sponset til Notoddens 100-årsjubileum i 2013.
FOTO: JARLE PEDERSEN

ET GODT SYSTEM: – Dagens arbeidsmiljølov er et system som fungerer. Vi trenger ingen svekkelse i arbeidstakernes rettigheter slik det nå legges opp til gjennom å åpne for midlertidige ansettelser utover dagens regelverk, sier ordfører i Hjartdal, Sven Tore Løkslid (Ap), leder i Fagforbundet Telemark, Vidar Stang, og lokalleder i Fagforbundet, Arvid Lia. Her avbildet ved arbeidermonumentet ved bok- og blueshuset som LO Notodden sponset til Notoddens 100-årsjubileum i 2013. FOTO: JARLE PEDERSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

NOTODDEN: Glem å få banklån med midlertidig jobb.

DEL

Dagens regelverk rundt midlertidige ansettelser sier at man må være vikar eller utføre sesongarbeid. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil at arbeidsgivere skal få muligheten til å ansette noen midlertidig i ett helt år.

De foreslåtte endringene i Arbeidsmiljøloven får Fagforbundet og Ap-ordfører og bankmann Sven Tore Løkslid til å se rødt.

GENERALSTREIK

– LO har varslet en stor generalstreik på nyåret for å markere sin misnøye rundt endringsforslagene og dette blir uten tvil den største politiske kampen arbeiderbevegelsen har måttet ta på mange, mange år, sier leder av Fagforbundet Telemark, Vidar Stang.

Fagforbundslederen mener endringene kan bety slutten på trepartssamarbeidet som den norske modellen er bygget opp om.

– Nå ønsker man å totalt neglisjere den ene parten – til tross for den massive motstanden. Regjeringen vil rasere noe det har tatt årevis å bygge opp, sier han.

Stang sier de nye endringene vil bety at arbeidsgiveren kan pålegge deg og meg mer overtidsarbeid og mer søndagsarbeid.

– Vi går tilbake til «lua i hånda»-mentaliteten. Når vi vet hvor tøft arbeidslivet er i dag, så er det klar at dette vil gjøre det verre. Dette betyr et langt skritt bakover i tid når det gjelder arbeidsgiver og arbeidstaker-rollene, sier Stang.

STEMTE BLÅTT

– Med de rødgrønne hadde vi i hvert fall et samarbeid om arbeidsmiljøpolitikken. Frp ønsker ikke det. De vil også nekte arbeidstakere og fagorganisasjonene å gå til rettssak mot arbeidsgivere som tar inn ulovlig arbeidskraft fra utlandet. I dag har vi den retten, men det sier man nå nei til. Dette er arbeidstakerfiendtlig, sier Stang.

Som nå håper folk flest skjønner hva den blåblå regjeringen ønsker å gjennomføre. Ikke minst de mange tusen medlemmene i Fellesforbundet. Der halvparten av medlemmene stemte blått i sist valg.

Ap sentralt har sagt at Arbeidsmiljøloven ikke må røres. Hjartdalsordfører Sven Tore Løkslid (Ap) advarer sterkt mot hva som vil skje med disse endringene.

KAN NEKTES LÅN

– Dette blir en klar svekkelse av arbeidstakernes rettigheter og sammenligner vi oss med andre land er det trepartsmodellen i Norden som har gjort at vi er der vi er i dag. Alle tannhjulene må fungere i denne modellen, men nå tar man bort en tann. Da blir det hakking i maskineriet, sier han.

Den tidligere bankmannen er klar på at disse forslagene vil ramme mange.

– Dette er klassekamp på nytt og nå håper jeg folk ser hva de har stemt frem. La meg ta et eksempel. Hvis en entreprenørbedrift har fått en større jobb og kjører på med 20 midlertidige ansatte for å gjennomføre dette kommer gjerne disse til meg som bankfunksjonær for å etablere seg. Kanskje de ønsker å kjøpe seg hus. Da spør jeg etter sikkerhet. Svaret er da at man kun har en midlertidig jobb. Da er det «case closed». Banken trenger forutsigbarhet. Får man likevel lån vil tryggheten forsvinne når de kanskje må selge huset sitt når den midlertidige jobben er over, sier Løkslid.

Fagforbundet setter sin lit til at KrF setter foten ned i Stortinget når saken kommer opp der.

– Har folk sluttet å bry seg om slike rettigheter som dette i dagens velferdssamfunn?

– Det er et godt spørsmål. Jeg håper ikke det, sier Stang, og minner om at dagens arbeidslivsrettigheter ikke kom av seg selv.

Artikkeltags