Gå til sidens hovedinnhold

Herdis sto ute da hun så skredet komme

Artikkelen er over 5 år gammel

SVALBARD: Herdis Lien fra Vinje måtte løpe unna da det voldsomme snøskredet rammet Svalbard lørdag formiddag.

Herdis Lien, opprinnelig fra Vinje, ble vitne til snøskredet som gikk fra fjellet Sukkertoppen ved 11-tiden i formiddag. Lien, som jobber på Svalbard Museum, var ute og ordnet med snøscooteren sin da hun plutselig fikk høre og se skredet komme mot bebyggelsen. Hun sto da rett ved et av husa som ble rammet av skredet.

- Jeg måtte bare komme meg unna, forteller hun til TA.

Lien klarte å komme seg vekk, og skredet kom aldri så langt ned som der hun befant seg.

ET PREGET SAMFUNN

En mann i 40-årene er bekreftet omkommet, og flere personer er alvorlig skadd. Lien forteller nå om et lite samfunn som er sterkt preget av hendelsen.

- Det bor rundt 2000 personer her, og selv om man ikke kjenner alle, så vet alle hvem andre er her oppe, forteller hun. Selv har hun mange bekjentskaper i byen, og den omkomne mannen i 40-årene var også en bekjent av Lien.

EVAKUERTE HUS

Etter skredet ble det iverksatt evakuering, og Lien fikk heller ikke komme tilbake til sitt eget hus på en god stund. Hennes hus skal ikke være blant dem som ble tatt av skredet.

Lien forteller at bebyggelsen som er rammet er de fargerike husa i Longyerarbyen, også kalt spisshusa. Disse har stått på Svalbard siden starten av 70-tallet, og denne bebyggelsen er som et landemerke å regne på Svalbard. Beboere på Svalbard kan fortelle at de øverste husa har flyttet seg 20 meter som følge av skredet.

EKSTREMVÆR

Det har blåst kraftig på Svalbard både fredag og lørdag. Meteorologisk Institutt satte i gang økt overvåking av værsituasjon og varslet at det kunne oppgraderes til ekstremvær med vind med orkan styrke. Lien har ikke opplevd liknende den tiden hun har bodd på Svalbard.

- Jeg har opplevd kraftig vind, men har ikke opplevd den nedbørsmengden som vi har hatt nå, sier hun.

REDNINGSARBEID

Om lag 100 personer deltar i redningsarbeidet. Rundt 25 personer fra Røde Kors i Troms er på vei til stedet for å bidra med hunder i søket Letearbeidet kommer til å ta lang tid, varsler sysselmannsførstebetjent Trond Olsen, som er på stedet.

– Ikke alle er gjort rede for ennå, og dette kommer til å ta lang tid. Vi kommer til å holde på utover kvelden, sa han til Svalbardposten lørdag ettermiddag.