Gå til sidens hovedinnhold

SV vil ha "luksusskatter"

Artikkelen er over 2 år gammel

GARDERMOEN: SVs leder Audun Lysbakken tråkket til i sin åpningstale til partiets landsmøte. Han og partiet ønsker å endre skattesystemet. Med nye skatter, deriblant en egen direktørskatt.

– Vi har en plan for å få ulikheten ned. Den har fem deler. For det første må vi fikse skattesystemet. Siv Jensen har rigget det for de på toppen.

– For mye makt og for mye penger samles på for få hender. Vi vil spre makten og rikdommen. SV foreslår mer skattelette for folk med inntekt under 600 000 kroner enn regjeringen. Og vi vil omfordele fra privat luksus for noen få til felles velferd for de mange – velferdsstaten skal utvides, vi kan for eksempel begynne med gratis skolemat og en reform som endelig sikrer billig tannbehandling for alle, uavhengig av lommebok.

- Derfor foreslår vi nå nye luksusskatter for de på toppen. Når oljedirektørene fikk 10 prosent lønnsvekst i fjor og de med høyest lønn drar fra må noe gjøres. Vi vil ha en ny direktørskatt på lønninger over 1,5 millioner, sa Lysbakken til rungende applaus fra landsmøtet.

Spekulantskatt

– Når rike spekulanter kan kjøpe seg hundre boliger før mange arbeidsfolk kan kjøpe seg én må noe gjøres. Vi vil ha forsterket spekulantskatt for dem som eier mange boliger. Bolig skal være til å bo i, ikke spekulere i.

– Når flertallet blant de hundre rikeste i Norge har arvet formuen sin, og rike dynastier får mer makt over framtiden vår må noe gjøres. Vi vil innføre en maktskatt på skyhøy arv.

- Direktørskatt. Spekulantskatt. Maktskatt. Mer skatt på luksus og privilegier, mindre skatt på det viktigste vi har: arbeid. Det er en skattepolitikk for de mange, ikke for de få. Det er overklassen sin tur til å stramme livreimen nå.

Grønn folkebonus

I talen lanserte Lysbakken også noe helt nytt. En grønn folkebonus.

– Vi skal ikke løse klimakrisen ved å sende regningen til vanlige folk og gevinsten til de på toppen. Av og til må vi bruke pris for å få vekk forurensing. Det kan være rushtidsavgift for å sikre frisk luft å puste i, eller økt CO₂-avgift for å gjøre nullutslipp mer lønnsomt. Hvis det kombineres med skattekutt for de rike og større forskjeller har folk grunn til å bli sinte. Men det kan også kombineres med et helt annet prinsipp, det som er SVs prinsipp: at hver krone som tas inn i nye miljøavgifter skal tilbake til folket.

– Vi foreslår en folkebonus. En grønn folkebonus! Sånn kan vi gjøre klimapolitikken rettferdig og populær, også de gangene vi må gjøre det dyrere å forurense.

Lysbakken ser for seg at folk med vanlige og lave inntekter får like mye eller mer i skattelette som miljøavgiftene øker. Også pensjonister og trygdede skal få like mye eller mer i økt inntekt som disse avgiftene øker.

En annen mulighet r at alle med inntekt under en viss grense får en årlig utbetaling med kompensasjon for grønne avgifter.

Den tredje varianten er at hver krone som tas inn i nye klimaavgifter betales direkte tilbake til alle nordmenn, med en lik sum til alle innbyggere uansett inntekt.

Vil ha ordførere

Lysbakken ga også klar beskjed om at partiet nå ønsker seg ordførere i alle deler av landet etter valget til høsten.

– Vi har store mål. Vi skal vinne kommunevalget til høsten. Vi skal vinne alle de store byene. Vi skal vokse i distriktene og få ordførere i alle landsdeler, sier Audun Lysbakken.

I Telemark hadde partiet sist ordfører i Vinje, i perioden fra 2003 til 2015.