Gå til sidens hovedinnhold

Strekker ut en hånd til Torp: – Luftfarten i hele verden sliter voldsomt

PORSGRUNN: Ordfører Robin Kåss er bekymret for Torp og strekker nå ut en hånd til ordføreren i Sandefjord.

Med emnetittelen "Bistand til Sandefjord Lufthavn" sendte Kåss i forrige uke en henvendelse til Torps hjemkommune med spørsmål om det er noe Porsgrunn kommune kan bidra med.

– Sandefjord lufthavn er ekstremt viktig for næringslivet i vår kommune og i hele regionen. Samtidig ser vi at luftfarten rammes hardt av Covid19 pandemien. Jeg lurer på om det er noe vi kan bidra med for å sørge for at Sandefjord lufthavn kommer igjennom dette på en best mulig måte, skriver Kåss i e-posten.

Kåss opplyser til TA at svar kom tilbake raskt og at det nå skal avtales et møte.

– Hva kan være bistand fra Porsgrunn kommune tenker du?

– Det kan være mange ting. Det kan være et felles politisk trykk, at vi kan bli mer bevisste ovenfor egen reisevirksomhet og at vi kommunen rundt kan bli enda flinkere til å bruke denne flyplassen.

– Kan det være aktuelt å gå inn med penger?

– Det er flere kommuner på eiersiden der, og det er ikke noe jeg vil utelukke om det skulle bli tema.

Sandefjord lufthavn er eid av Vestfold og Telemark fylkeskommune (43,26 prosent), Sandefjord kommune (43,26 prosent) og Vestfold flyplassinvest AS (13,48 prosent)

Kåss forteller at nærheten til den internasjonale flyplassen trekkes fram av svært mange når de er rundt på bedriftsbesøk i Grenland. Det er også en del av bakgrunnen for henvendelsen.

– Vi har et veldig internasjonalt næringsliv, og Torp er selvfølgelig viktig for de. Som alle oss andre er de opptatt av at den skal ha et best mulig tilbud også etter at pandemien er over, og at ikke altfor mye flyttes til Gardermoen, sier Kåss.

Torp fikk i sommer drøyt 88 millioner kroner i krisepakke fra staten, etter mye fram og tilbake mellom politikerne på Stortinget.

Det var langt under ønsket beløp som Torp-ledelsen meldte inn.

– Vi har tidligere spilt inn at vi har behov for over 130 millioner kroner. Selv om beløpet vi nå får, er et stykke unna det vi håpet på, er vi veldig glad for det vi får. Og vi kan rette nye forespørsler etter hvert som vi ser hvordan det blir framover, sa administrerende direktør Gisle Skansen til Sandefjords Blad da pengene ble utbetalt.

I forrige uke uttalte han til samme avis at det er «et bedrøvelig antall passasjerer om bord nå».

– Passasjertallene har stupt, og slik ser det ut som de neste månedene også blir. Så det ser ikke veldig lystig ut for tiden, sa Skansen.

Nå ligger det på nytt an til kutt, både i antall avganger og åpningstider, meldte Sandefjords Blad.

– Vi har fått meldinger fra de ulike aktørene om at de planlegger betydelig reduksjon i kapasiteten. Det synes vi er fornuftig. Det er ingen vits å fly med tomme fly. Da kan vi også reduserer våre åpningstider og dra ned driftskostnadene noe igjen, sier direktøren, og anslår til avisen at de den siste tiden har «operert» på nesten 70 prosent av normal drift.