Breviks stor sjøhelt, Cort Adeler, ble behørig feiret i byen på lørdag. Arrangementet er et av flere i forbindelse med markeringen av at det er 400 år siden han ble født i akkurat Brevik.

Brevik historielag, Brevik musikkorps og Cort Adelerselskabet har gått sammen om å lage et storslått program til ære for byens sønn.

– Denne dagen har vært helt fantastisk, alt har gått på skinner. Folk har kost seg i byen med alt det som har skjedd med musikk, båter, sol og folk, sier prosjektleder Even H. Kaalstad.

Åtte korps

Det startet med åtte korps som møttes på Furulund før de marsjerte ulike ruter gjennom Breviks gater og samlet seg foran Brevik kulturhus. Der ble det fellesnummer med «Ut mot havet», med dirigent Sigurd Skramsett i Brevik musikkorps.

Det hadde samlet seg en stor folkemengde som kom for å høre på de ulike korpsene. Ekstra stas og høytidelig ble det også da Kongelige norske marines musikkorps kom marsjerende fra Brevik Rådhus gjennom Storgata og bort til kulturhuset. Korpset ble møtt av taktfast klapping fra alle publikummerne. Marinemusikken spilte flere låter før de returnerte til Rådhusplassen for å gjøre seg klar til gratiskonsert.

Med seg på konserten hadde de dirigent Cathrine Winnes, som gjorde en fantastisk jobb. Hennes sprudlende energi spredde seg både til musikere og publikum. Cort Adeler i Tom B. Hansens skikkelse ønsket velkommen til Brevik og feiring av ham selv før han overlot mikrofonen til dagens konferansier, Even H. Kaalstad.

Mer enn 500

Sanger Simon Thorbjørnsen, fra Heistad og Brevik, var med som solist og publikum kunne nyte hans fantastisk flotte barytonstemme. Mange ønsket seg enda mer. Mer enn 500 hadde funnet seg plass på rådhusplassen og ga seg ikke før de fikk et ekstranummer av Marinemusikken. En konsert med smakebiter fra konserten som Marinemusikken holdt ved 300 årsjubileet for Cort Adeler i tillegg til mange andre flotte mesterverk. Blant dem var også Adeler-marsj komponert av Øyvind Strand. Strand var blant publikum og ble hyllet etter gjennomspillingen av marsjen.

I rådhusets borggård var det aktivitet med Breviksspeiderne og Trebåtens venner, mange fant veien dit. Byen var så heldige å få flere fartøyer på besøk denne dagen. Kongesjaluppen Stjernen, kystvaktskipet Nornen, KNM Steil, RS II, Eliasbåten og mange andre flotte båter. Byen var preget av musikk, sang og sjøfart.