Daglig leder Mette Sanden i Øvre verkets venner er strålende fornøyd med besøket denne sommeren. Øvre verket er en samling freda arbeiderboliger knyttet til Ulefos jernværk. Husene er fra 1800-tallet og er spesielle fordi de er bygget rundt et tun. Nå er Sanden klar med et svært fyldig høstprogram, etter en svært begivenhetsrik sommer.

– Veldig mye trafikk

– Det har vært veldig mye trafikk. Jeg har tenkt at det konseptet vi har bygd opp over sju år treffer tydelig mange. Det har vært en strøm av folk i hele sommer.

Sanden tror det er mange grunner til det.

– Vi har lagt opp til at det skal være autentisk, enkelt, upretensiøs og fredelig. Det ser ut til å være noe som tiltaler, mener hun.

Rett og slett et lite pustehull i hverdagen.

– Det treffer, og jeg fikk senest nå en e-post der hun skriver at det er en så veldig god atmosfære her. Det er noe folk lengter etter. Jeg ser at de rusler rundt, nyter god mat, ser på spennende utstillinger, handler i butikken og besøker et av Telemarks største antikvariater.

Det er også lettere nå for besøkende å orientere seg på arbeidertunet.

– Vi har også fått opp pilskilter slik at folk kan orientere seg bedre på hva som er i husene. Det viser også hvor mye som er her, påpeker hun.

Hver lørdag er det nystekt bakst fra egen steinovn. I tillegg er det også salg av honning og moreller.

Kunstutstillingene er en annen attraksjon. Den kjente kunstneren Jan Blaker var i Galleri Øvre verket med godt salg i sommer. Brita Lodberg-Holm har nå overtatt veggene med 13 malerier.

Første treff

For første gang har det også blitt arrangert et treff for veteranbiler.

– Det passer veldig godt inn i konseptet vårt. Det var kjempevellykket, det var ikke organisert, men satt sammen med Nome motorhistoriske forbund. Jammen kom det så mange, sier hun.

Samtidig var det også trekkspillkonsert og grønnsakmarked, som viser spennvidden på Øvre verket.

– Det har vært fine dager i sommer, nå er det fortsatt korona selvfølgelig. Det kan være en av grunnene, men jeg tror også at folk søker tilbake til det autentiske og fredelige, sier hun.

Skjøvet fra våren

Men nå er sommeren over, og tankene går mot høsten.

– Vi har et fyldig og godt program. Mye har vi måtte skyve på fra våren. Da var det ikke mulig å arrangere noe.

Det starter allerede neste uke med besøk av professor Thomas Hylland Eriksen, som skal reflektere rundt om vi har lært noe av pandemien.

– Det blir et stort arrangement hver måned. I september kommer Lars Vik som forteller om sin mor, forfatteren Bjørg Vik. Måneden etter blir det et gjensyn med bygdas egen Hanne Asheim, som nå bor i Oslo. For to år siden måtte vi ha ekstraforestillinger. Hun kommer med en kabaret.

Det siste store er i desember med Leif Arild Sanden om Aage Samuelsen. «Aage og eg er navnet på forestillingen som ble utsolgt på en halvtime under PiT.

– Vi har allerede ventelister på denne, så får vi se hvordan vi løser dette.

Konserter og skjemt

Det blir som vanlig konserter. I høst med Lush Life, gjenhør med Touche Monet, MUBA FETA (MUnnspill – Per Hermansen, BAss – Erling Eriksen, FEle – Billy Lätt, TAngent – Torgeir Hefre og sangeren Magnus Dorholt Kjeldal. Minikonserter blir med Linn Bergfall band og AXN – familiebandet Ove Johnsen fra Lunde. I desember blir det tradisjonell konsert med Linda Thorstensen og Bruno Hageman som synger jula inn.

Knut Buen og Halvor Kleppen kommer med skjemt og alvor i november, forhåpentligvis.

– Nå har vi prøvd flere ganger. Dette er det tredje forsøket, vi har blitt stoppet av koronaen to ganger.

Sanden er også spent på om det lar seg gjøre å arrangere julemarkedet.

– Vi må se an situasjonen. Julemarkedet er veldig populært, men utfordrende å få til på grunn av trange hus.