Før var dette årets store dag for avisbransjen. Dagen da opplagstallene kom. Det var så spennende, det var så viktig og det betydde så mye for selvfølelsen. Stort sett skjedde det i februar, men de senere årene har tallene kommet i mars. Så også i dag.

Klokken 09.00 var tallene for 2022 klare. Det er Mediebransjens Landsforening (MBL) som offentliggjør dem.
Før besto tallene selvfølgelig kun av trykte papireksemplarer, nå er tallene mer sammensatte.
De består både av alle våre gode lesere som holder TA på papir og alle som holder TA bare digitalt. Alle som har TA på papir har også tilgang til det digitale. Mens våre digitale abonnenter ikke får papiravis i postkassen.

Jeg husker så godt, i år 2000, for 23 år siden, at jeg var i hovedstaden i Texas; Austin. På universitetet der ble det holdt en rekke forelesninger om avisbransjen. Ulike professorer og andre snakket mye om media. Og en av dem var svært opptatt av det han kalte «dead tree business», som i døde trær. Altså det som skal til for å lage papir, som igjen ble brukt i rotasjonspressene, som ga deg avis hjemme.

- Det er maks fem år igjen med papiraviser, sa han den gangen. Han ga avisene levetid til 2005. Med andre ord skulle papiraviser ha vært døde i 18 år nå.
Men fortsatt kommer TA ut seks dager i uken på papir.
Riktignok er det mange aviser som har redusert antallet utgaver, men ikke TA. Likevel vet vi at det også vil skje en gang. For de fleste har fått med seg at mer og mer av det vi konsumerer av nyheter kommer i digital form. Selv Dagsrevyen. Den kan man se på mobilen, på ipaden, på pc-en. Eller på det analoge fjernsynet. Hvilket stadig færre bruker.

Likevel er det interessant å se på akkurat denne spådommen fra Texas, år 2000.
For i tillegg til at han spådde dette, var han klinkende klar på at alt bare går fortere og fortere.
Og så har det altså gått 23 år. Og fortsatt kan du få TA og Varden, Aftenposten og VG og mange andre aviser på papir, tilnærmet hver dag.

Ikke gikk det som han trodde og ikke har det gått så fort.
Selv om farten øker. Postkassen er i stadig mindre bruk hos de fleste og mange setter pris på de mulighetene som finnes digitalt, men ikke på papir.
TA skal, eksempelvis, for første gang i historien, sende seks av Odds 15 første kamper i årets toppserie. Da snakker vi framskritt. Følg laget i hjertet ditt, på ta.no

Men i dag klokken 09.00, var vi like spente i TA-huset som vi pleier. Og tallene viste at vi fortsatt er suverent størst i Telemark og også størst i storfylket Vestfold og Telemark.
Det eneste vi er helt sikker på er at den som lever får se.
Takk uansett for at du leser TA!