Vi både ser og leser artikler som viser til katter, særlig kattunger, som har blitt dumpet og forlatt hver sommer. Etter korona så har etterspørselen etter spesielt kattunger vært veldig høy. Wenche Borge har jobbet frivillig for Redd Dyra i Telemark siden 2014 og sett katter komme og gå oppigjennom.

– Folk ønsker som regel ikke å skaffe seg katter før sommeren fordi de vet at de ikke skal være så mye hjemme, men i år har det vært ekstremt stor etterspørsel etter katter, spesielt kattunger, forteller Borge.

Ventelister

Det er ventelister på kattungene hos Redd Dyra i Telemark og de fleste kattene er også reserverte. Men hva vil det si for sommeren neste år når vi mest sannsynlig kan ut å reise igjen?

– Det er vanskelig å si hvordan det blir, men vi håper at de som skaffer seg katter i år vil ta godt vare på den og tenker seg godt om, men vi frykter jo selvfølgelig litt at det vil bli en økning neste år, forteller Borge.

Håper på resultater

Redd Dyra i Telemark er opptatt av å finne riktig katt til riktig familie, og har i den forbindelse en kastreringskampanje for å prøve å forhindre at så mange kattunger blir forlatt. De ser at folk som både har og vurderer å skaffe seg en katt er mer bevisste på kastrering.

– Vi håper å se at en kastreringskampanje vil være lønnsomt. Det blir ofte et problem når familiekatten blir gravid. Det blir mange katter å skulle ta vare på, men vi ser at katteeiere har blitt mer bevisste på kastrering, forteller Borge.

Hos Redd Dyra er det nå 18 katter på huset, men det pleier å være oppimot 40 til 45 katter på huset, mens mellom 50 og 60 katter er utplassert i fosterhjem

– Om dette er på grunn av korona vet vi ikke, men etterspørselen har vært stor i år så det er mulig, men det er vanskelig å si nå. Vi ser for oss at det vil komme flere katter i sommerferien, men vi håper på det beste, sier Borge.

Akkurat åpna

Kattehuset har vært under oppussing og er endelig klart til åpning neste uke. Det er nå større plass til flere katter og alle som ønsker å komme innom er hjertelig velkommen.

– Vi åpner dørene neste uke og ser fram til det, men må selvfølgelig ta for oss smittevernreglene. Alle er velkommen inn for å hilse på kattene, avslutter Borge.