Nå jobber de for fullt med å bestille hjemreiser for hele reisefølget, men det er ikke så enkelt det heller. Tidligere flybilletter må kanselleres og nye må bestilles. Så foreløpig vet de ikke helt når det kan skje.

Testet positivt

- Da skjedde det som ikke skulle skje. En guide i teamet testet positivt og alle må ut av fjellet.

Det var meldingen som kom på porsgrunnsparets hjemmeside på Facebook i helgen. Lykkeligvis er ikke turdeltakerne smittet. Men det får likevel konsekvenser.

- Alle må ut igjen, det er veldig bittert. Vi har fulgt alle koronaretningslinjer lenge før vi kom hit, og har vært så disiplinerte. Det oppleves urettferdig, sier Bergseth på telefon fra Mendoza.

Men nå er det ingen muligheter lenger.

- Parken er stengt, vi var blant de siste som inn, og må reise hjem igjen.

- Vakre fargespill

Dermed må reisefølget med Bergseth-paret i spissen, som tar med «vanlige folk» på tur, gi opp ekspedisjonen. Reisefølget består av telemarkinger og utflyttede telemarkinger. Stemningen er ikke stor for øyeblikket i ekteparets reiseselskap.

- Stemningen er ikke oppunder taket, men vi prøver å snu oss litt.

Klatreteamet fokuserer på at de har fått mange naturopplevelser underveis til og fra basecamp.

- Det har vært fantastisk med vakre fargespill i fjellet, men vi har ikke fått prikken over i-en. Alt annet har vært supert, og det kunne ikke ha vært bedre.

Nå blir neste tur til Nepal og verdens høyeste fjell Mount Everest.

- Det skjer 10. april. Vi står på, slår han fast.

Seven summits

Bergseth og Gravir har ikke overraskende vært på denne toppen før. Turen til Argentina var en ekspedisjon, hvor deltakerne måtte være godt nok trente til at de kunne klatre med rep og stegjernssko.

Ekteparet har også andre prosjekt på gang. Etter en pandemi, som har satt eventyrene på vent for egen del, men også kundene til reiseselskapet Telemark Tracking. Så tenkte de at nok fikk være nok. I fjor kom derfor ideen om Seven Summits. I løpet av de neste årene skal ekteparet bestige de høyeste fjelltoppene på hvert av de sju kontinentene.

Den tøffeste toppen, Mount Everest (8848) i Asia, er allerede i boks. Det samme er Afrikas Kilimanjaro (5895) og som nevnt Aconcagua.

Nå gjenstår Denali (6194) i Nord-Amerika, Elbrus (5642) i Europa, Mount Vinson (4892) i Antarktis og Puncak Jaya (4884 ) i Australia.

Målet er å ta en topp i året. Forhåpentligvis blir ikke flere ekspedisjoner forpurret av korona.

Fakta Aconcagua

Aconcagua ligger 6961 meter over havet, nær grensen mot Chile. Dette er det høyeste fjellet både i Andesfjellene og i Amerika, og det høyeste fjellet utenfor Asia.

Det har blitt hevdet, blant annet fra argentinsk hold at Aconcagua er over 7000 meter høy, men et team av forskere målte i 2012 toppen til 6960,8 meter over gjennomsnittlig havnivå. Etter Mount Everest er Aconcagua ifølge Wikipedia det fjellet på jorda med høyest sekundærfaktor (et mål på hvor frittliggende et toppunkt er).