Gå til sidens hovedinnhold

Stjerna ønsket å få med seg Odd på laget

SKIEN: Landslagsspiller og Sampdoria-profil Morten Thorsby har startet organisasjonen «We play green», og Odd er den første klubben som skal hjelpe dem i arbeidet for miljøet.

Morten Thorsby er en miljøengasjert fotballspiller av de sjeldne. Flere ganger har han blitt fotografert mens han plukker søppel i gatene i Genova og nå har han startet organisasjonen «We play green», som har som mål å gjøre fotballfansen mer miljøbevisste.

– De neste ti årene blir helt avgjørende for hvordan vi kommer til å løse klima- og miljøproblemene. Vi har ventet i 30 år på å gjøre noe, nå begynner det å skje masse, men vi må virkelig få opp dampen, sier Thorsby til NRK.

Målet er å skape en «liga» hvor lag fra alle steder i verden kan konkurrere om å være best på miljø og klima.

– Det er konkurranseaspektet idretten lever av, og vi har lyst til å skape en sunn og morsom konkurranse, som både øker bevisstgjøringen i fotballen og skaper inspirasjon til å endre seg, sier han videre.

Pilotklubb

Etter samtaler mellom Morten Thorsby, hans far Espen Thorsby (som er daglig leder i organisasjonen) og Odd har partene kommet fram til at Odd skal være pilotklubb for organisasjonen. «We play green» har engasjert KPMG, et av verdens største regnskaps- og rådgivningsselskaper, som skal lage en indikator som gjør at klubber i hele verden kan kjempe mot hverandre for å være best på miljøet.

– Stiftelsen skal i samarbeid med KPMG lage en indikator på hvordan man skal måle bærekraftigheten i en fotballklubb. Det må blant annet være sammenlignbart, åpen og forståelig. Det skal vi hjelpe dem med å utvikle. Rett og slett bruke oss til å finne ut hvordan ting skal rangeres, sier Marit Schulstok som er miljøkoordinator i Odds ballklubb.

– De kommer nok til å se på utslipp av Co₂ både ved transport og drift, men også andre ting som det å inkludere ulike grupper i samfunnet. Bærekraftig er jo ikke bare miljø, men det å motvirke ulikheter og stilling går jo også under de 17 bærekraftsmålene. Jeg vet ikke hvordan de har tenkt til å bygge det ut enda, fortsetter hun.

Sondre Rossbach går inn som ambassadør sammen med landslagsspilleren Mats Møller Dæhli og Russland-proff Emil Bohinen.

– Miljøet er det vi skal leve i og med hver dag. Vi må ta vare på kloden vår, og akkurat nå gjør vi ikke det på en god nok måte. Vi som fotballspillere, fotballklubbene og hele fotballfamilien kan ta mye større ansvar i den kampen, sier Rossbach til NRK.

Odd-keeperen kjenner godt til Thorsby fra spill på aldersbestemte landslag.

– Han har alltid snakket mye om det her (miljøet). Det er nok ikke så mange fotballspillere som er som Morten Thorsby. Veldig mange har fokus på egen karriere, og på å bli bedre, men Morten tenker på noe som er større enn han selv, avslutter han.

Odd er den første pilotklubben til «We play green», men flere klubber skal inn som pilotklubber i en senere fase. Planen er at bærekraft-ligaen skal starte i 2022.