I fjor kostet sykkeltyverier i Norge 155 millioner kroner, en økning på 19 prosent fra året før.

– Bare en av fire sykkeltyverier blir politianmeldt. I tillegg har mange en egenandel på forsikringen sin som er høyere enn det sykkelen er verdt, slik at tyveriet ikke meldes til oss. Da sier det seg selv at mange tyverier ikke blir registrert, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Likevel ble det meldt om 14 853 stjålne sykler i fjor, en økning på åtte prosent, skriver Frende i en pressemelding. Tallene kommer fra Finans Norge.

«Stjal» sin egen sykkel

Også forsikringsselskapet If er ute med en advarsel mot sykkeltyverier. Der har kommunikasjonssjef Simund Clementz som et eksperiment prøvd å stjele sin egen sykkel sikret med seks vaierlåser av ulikt fabrikat og tykkelse. Det klarte han lett.

I løpet av 30 sekunder klarte han klippe over alle seks låsene festet på sin egen sykkel.

– Og da fomlet jeg attpåtil mye, som ren «amatørtyv» på sitt første og siste tyveritokt. Jeg er skremt over hvor liten motstand vaierlåsene gir og hvor enkelt det er. Selve klippingen av de enkelte vaierne var over i løpet av et sekund eller to, sier Clements i en pressemelding.

Anbefaler bøylelås

Vurder å bruke sykkellåser med større motstandskraft enn vaierlås, anbefaler forsikringsselskapet If.

– Fra ulike tester vet vi for eksempel at solide bøylelåser kan stå imot en vinkelsliper forholdsvis lenge. At ting tar tid stresser tyven, og den høye lyden tiltrekker seg oppmerksomhet. Gode kjettinglåser av herdet kvalitetsstål kan også finte ut tyvene. Disse låsene er gjerne tunge, og egner seg kanskje best som stasjonære låser hjemme eller på jobb, sier Clementz, og legger til:

– Dessverre er vanlige vaierlåser omtrent jevngodt med å knyte fast sykkelen sin med kokt spaghetti.

Høysesongen starter nå

– Vi ser flest sykkeltyverier i april og mai, så nå er det høysesong. Mange sykler hentes fram fra låste boder når våren kommer. Uten god lås eller innendørs parkering hele året gjør du jobben lett for tyvene, sier Øren i Frende Forsikring.

Noen tyverier er typiske «hjem-fra-fest-tyverier», der noen tar med seg en sykkel på veien hjem fra fest og slenger den fra seg. Likevel er de langt fleste vinningstyverier.

– Sykler koster mye penger, og tyvene vet hva de skal se etter. Det er de dyre syklene som ryker først og det viser seg også i erstatningene vi betaler ut. I snitt koster hvert sykkeltyveri vi betaler for 16 000 kroner, sier produktsjefen i Frende.

LES OGSÅ: Fant sykkelen igjen etter bare noen få timer

Slik unngår du tyveri

De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen for at det er nettopp sykkelen din som forsvinner.

– Et triks vi ser fungerer er å merke sykkelen tydelig, på et eller annet vis. Da er de mindre interessante å stjele, vanskeligere å omsette og sannsynligheten er større for at du får den tilbake hvis den først forsvinner, sier Øren.

Forsikringsgodkjent sykkellås er et annet viktig poeng.

– Invester i en nå, før du tar fram sykkelen for sesongen. Og sørg for at sykkelen din blir registrert i sykkelregisteret.

– Ikke ta sjansen på å kjøpe sykkel uten at du samtidig investerer i minst én forsikringsgodkjent sykkellås. Og sørg for at du registrerer den i sykkelregisteret, sier Øystein Øren.