Gå til sidens hovedinnhold

Stian skriver om steder du kjenner: – Jeg hadde aldri hørt om Skilsmissedalen før

SKIEN: Da Stian Johansen fikk høre om Skilsmissedalen og Fittekassene i Skien skrev han noveller om det. Mens han skrev gikk han selv gjennom et samlivsbrudd.

– Jeg overhørte en samtale om skilsmissedalen, som jeg aldri hadde hørt om før. Når folk skiller seg flytter damene fra de fjonge husene på Venstøp, som småbarnsfamilien en gang flyttet inn i, til småhusene over dalen, på Limi. Fra den ene siden til den andre pendler ungene til fots, sier Stian. Han fikk også høre at Fittekassene på Kapittelberget var et begrep. De er et kapittel for seg selv. Boken handler om skilsmisser og slitte relasjoner, men det er på ingen måte en trist og tårefull skilsmissebok han har skrevet. Mange av novellene har et friskt språk og lokker fram latteren.

– Det leseren ler av er ikke alltid like morsomt for karakterene i boken.

Stian ser det humoristiske i det mørke og gjør det til noe absurd, komisk og overdrevent.

- Jeg hadde også lyst til å beskrive den ekstreme, vonde stemningen og situasjonen som Ingvild H. Rishøi klarer i sine bøker. Etter min mening er hun Norges beste novelleforfatter.


Rødmyr og Skrot-Tor

Stian gir både voksne, ungdommer og barn en stemme.

– Med barn som fortellere kan jeg tulle med språket og bruke begreper feil. Det er moro, sier 44-åringen, som tar oss med til avfallsanlegget på Rødmyr, Skrot-Tor, Cafe Elefanten og på en heftig tur til Hvitsteintjenn.

Som arrangør på Litteraturhuset i Skien hadde han besøk av forfatteren Hilde Lindset. Hun ga ham ideen til å lage en kollektiv fortelling. Det vil si at en håndfull karakterer går igjen i to, tre av de 12 novellene.

– På den måten får vi se hvordan både karakterene og forholdet de er i utvikler seg. Både i «Til døden» og «Avskjeder med Judith » bruker Hilde Lindset det grepet. Jeg begynte å skrive boken i april 2017, etter samtalen med henne, og fikk lyst til å skrive en konseptuell novellebok. Det eneste jeg visste var at jeg ville skrive om Skien og samtiden, sier skiensmannen.

Mens han skrev boken gikk han selv gjennom et samlivsbrudd.

- Men jeg skriver ikke om det. Boken er hundre prosent fiksjon.

- Odd går igjen

Som forfatter er Stian Johansen bevisst på hvilken litteratur han leser når han skriver manus.

– For meg er bøkene jeg leser det viktigste når jeg skriver. Når jeg beskriver mannen på Rødmyr som blir frustrert fordi han ikke klarer å rygge hengeren inn på avfallsplassen er jeg inspirert av Dag Solstads karakter Elias Rukla, som ikke får slått opp paraplyen sin. Jeg bruker superlang tid på å bearbeide det første utkastet, som jeg skriver kjempefort.

Har startet band

Det er første gang han skriver noveller. Sist ga han ut «Norge og døden». Romanen handlet om en bestemor i Porsgrunn. Før det har han gitt ut lyrikk, der blant annet Odd har vært tema. Fotballaget er med i denne boken også.

– Odd går igjen. Det virrer i bakgrunnen, sier forfatteren. Han liker å prøve seg på forskjellige genre. Nå har han også startet band .

Når «Skilsmissedalen» lanseres i Ibsenhuset 3. mars debuterer han også som vokalist. Med John Olav Hovde (vokal og gitar), Gøran Grini på tangenter, Stig Sjøstrøm på trommer og perkusjon og Halvor Nordal Strand på bass og elektronikk står han på scenen og er klar med sin første singel.