– Jeg er veldig fornøyd, sier Steinar Olsen som sammen med kona Hilde har vært hytteeier i Bjønntjønn hyttegrend i Nissedal kommune siden 2006. Men i 2019 trengte han litt hjelp, og kontaktet Per Esborg som er en lokal tømrer. Det ble starten på prosjektet og et samarbeid mellom to som har funnet tonen og vennskapet.
– Jeg skulle egentlig bare få ham til å se på et par gjerdestolper. De gjerdestolpene ble fryktelig dyre, ler han.
Det er ei grillbu, eller ei skjenkestove om vi skal bruke eldre begrep som Hårek den hardbalne ville ha skjønt. For dette tilbygget har et norrønt preg, og svært mange spesialiteter.
Kniven på bordet
Tømreren er glad for kunder som har ideer.
– Det er mye han som har kommet ideer og ønsker, og så har vi satt dem i praksis. Han ville ha en plass der han kunne sette kniven i bordet. Han er ikke helt tam, skjønner du, sier Esborg med latter i stemmen.
Grillbua har fått navnet Valhall som i den norrøne mytologien er det meste brukte navnet på Odins hall i Åsgard, ifølge Store norske leksikon. Valhall beskrives i kildene som ufattelig stor og imponerende. I diktet Grimnesmål står det at hallen har 540 dører som er så vide at 800 krigere kan gå gjennom dem skulder ved skulder. Hallen er opplyst av brennende sverd. Taket er dekket av gylne skjold, spyd holder taket oppe, og benkene er dekket av ringbrynjer.
Akkurat sånne dimensjoner er vanskelige å få til, selv i Bjønntjønn hyttegrend. Det var aldri målet heller, men det har blitt noe ikke naboene kan vise til.
– Det begynte med at alle her skulle sette opp grillbuer. Men jeg ville ikke ha de vanlige som er seks- eller åttekanta, forteller eieren.
Underveis har de hatt mye moro av arbeidstegninger laget på øyemål, og innsett at noe vater er det ikke noe vits å dra fram.
Det norrøne preget var et sterkt kundeønske.
– Stolene skulle ha den norrøne stilen med hjelm og Midgardsormen. Jeg vet ikke om vi har klart det målet, men det var en inspirasjon, sier Steinar Olsen.
Kjølerom under plankene
Et kjølerom under plankene er noe som er hentet fra butikken til Esborg. På veggene henger gaver av diverse slag, de maskuline innslagene er markerte, men stilen har også et tydelig feminint trekk.
– Kona mi har vært her og satt sitt preg med farger og interiør, sier han. Og det er ingen tvil om at det har skapt en mer helhetlig stil.
Samtidig som det er rom for krumspring.
– Jeg liker å ha en bra dialog. Jeg har et inntrykk av mange tror at en snekker skal gjøre det på sin måte og standardisert. Her er det mer motsatt at kundene kommer med sine ønsker, mener Per Esborg.
Steinar Olsen har laget sin egen lampe av noe han fant i skogen, et kjøleskap er laget av gamle vinduer som han fant i garasjen, dekorert med drikkevarer fra 1953.
– Dette er igjen fra de som satte opp garasjen den gangen.
En gammel telefon har et klart budskap:
«Privattelefoner taes i pausen».
På veggen er det også laget et kart om du sliter med å komme deg ut. Alle stokkene har sitt navn og heter alt fra Langemann, Alfhild, Leif Juster, Davy Crockett til Harald og Sonja.
Og naturlig nok en Valhallplakat i følge med sverdet fra Ragnar Lodbrok. Som er en gave fra en god venn.
Og nærmest obligatorisk, er det også en bardisk her.
Det er ikke rart naboene sliter med å matche dette.
Over 100 døgn
Ekteparet har funnet seg godt til rette i hyttegrenda som ligger nærmere Treungen sentrum, enn Felehovet nord og Felehovet sør.
– Vi stortrives her, det siste året har vi vært her over 100 døgn.
Fra Porsgrunn kjører han på sånn ca. en time og et kvarter.
– Det går litt fortere når jeg kjører. Men en drøy time unna hjemme er greit, sier den tidligere driveren av Telemark transportservice.
– Da solgte jeg siste rest av aksjer til Telemark bilruter. Faren min startet firmaet i 1973, så det ble 45 år totalt. Da var jeg lei av bekymringer. Siden sommeren 2019 har jeg vært pensjonist. Jeg jobbet til jeg ble 63, forteller han.
Har lært noe lurt
Men for tømreren som har tre ansatte og fortsatt mange år igjen i arbeidslivet, vil fortsatt bekymringene råde.
– Du skal drive veldig lønnsomt om du ikke har noen bekymringer. Men jeg har lært noe lurt av Kjell Vogsland som jeg prøver å leve etter. 95 prosent av alle dine bekymringer vil aldri komme, og de fem resterende prosentene må du håndtere når de er der. Tidligere har jeg latt bekymringene ta overhånd, innrømmer han.
Nå har han drevet firmaet i fem år, og til høsten blir det kanskje en endring.
– Det er ingen hemmelighet at jeg står i fare for å få en ny jobb, men firmaet vil bestå og drive videre, sier Esborg som er ordførerkandidat for Ap.